Банкеръ Daily

Свят

Преговарящите от ЕС за Брексит - подслушвани от британските служби?

Представителите на Европейския съюз в преговорите за Брексит подозират, че са били подслушвани от британските тайни служби, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС.

Подозренията били озвучени за първи път на 13 юли. Тогава членът на преговарящия по Брексит европейски екип Сабине Веянд обърнала внимание на колегите си как в ръцете на британците са се озовали документи от поверителна презентация от 5 юли, в които се излага негативната оценка на Европейската комисия за запазването на общия пазар с Великобритания.

Само няколко часа по-късно Великобритания прокарала на най-високо ниво искането си ЕК да не публикува информацията от презентацията. При евентуалното й разгласяване визията на правителството за бъдещите отношения с ЕС нямало да бъде одобрена. Тъй като оценката на Комисията не била оповестена, на 6 юли Мей получи подкрепа за изложения си на заседанието на кабинета в резиденцията Чекърс план за Брексит, а министрите Борис Джонсън и Дейвид Дейвис подадоха оставка, отбелязва ТАСС.

"Дейли телеграф" не посочва какво значи формулировката "на най-високо равнище". В статията обаче се припомня, че на 5 юли се състоя среща между Мей и германския канцлер Ангела Меркел, на която и двете заявиха, че преговорите по Брексит навлизат в решаващия си етап.

Представители на британското правителство обаче коментират пред "Дейли телеграф", че предположенията за подслушване са плод на силно развито въображение и че Лондон се сдобива с тайна информация в Брюксел по съвсем други начини. Като основен такъв се посочва предоставянето на сведения от страна на симпатизиращи на Великобритания европейски бюрократи.

Въпреки това и двете страни са взели мерки срещу подслушване на преговорите за Брексит днес в Брюксел. Властите на ЕС ще прибират мобилните телефони и другите електронни устройства на британците, а делегацията на Великобритания ще си носи собствени принтери от страх европейската техника да не създаде тайни копия на документите им.      
    

Facebook logo
Бъдете с нас и във