Банкеръ Daily

Свят

Предупреждават туристите в Чернобил да не пият водка

Изоставеният град Припят

Забранената зона край Чернобил се радва на бум в туризма благодарение на успеха на сериала на HBO, посветен на ядрената авария през 1986 г. Въпреки това едно твърдение от лентата - че съветските екипи, ликвидиращи последиците от аварията, изпиват тонове водка, за да помогнат на телата си да се борят с радиацията, се оказва не само погрешно, но може да бъде и смъртоносно, предава NOVA.

Туристите, посещаващи Чернобил, които планират да пият водка, за да се "защитят от радиация", всъщност са изправени пред по-големи рискове за здравето си, предупредиха медицински експерти на конференция в Москва.

"Не вземайте никаква водка със себе си", каза Наталия Шандала, заместник-директор по науката и биомедицинските технологии във Федералния медицински и биофизичен център в Бурназян.

Владимир Клочков, главен изследовател по радиационна безопасност в Центъра в Бурназян, който участва в операцията по овладяване на ситуацията в Чернобил през 1986 г., заяви, че няма медицински доказателства, които да подсказват, че водката е добра защита срещу радиоактивния стронций.

"Когато пристигнах в Чернобил на 17 май, не ни беше дадено сухо вино, въпреки че имаше бира. По-късно, през юни, в зоната е въведен "сухият режим". Причината е много проста - консумацията на алкохол доведе до много автомобилни катастрофи и други инциденти", припомни Клочков.

"От тази гледна точка не е препоръчително да вземате алкохол със себе си на екскурзията. Когато човек е трезвен, той е в състояние правилно да преценява ситуацията около себе си", подчерта ученият.

Районът на Чернобилската ядрена авария стана обект на засилен интерес след успеха на критичния сериал на НВO "Чернобил" в началото на тази година. Едно от най-известните погрешни схващания от сериала е, че всички екипи постоянно пият водка. Сцени от лентата показват случаи, в които алкохолът е бил консумиран в големи количества. Както обаче казаха бившите членове на екипа, които са гледали сериала, частта с изпиването на тонове водка са чист мит и пример за художествена измислица от създателите на сериите.

Миналия месец украинският президент Владимир Зеленски подписа указ за създаването на "зелен коридор" за учените, историците и туристите, които посещават региона. В средата на юли беше завършен новият саркофаг, финансиран от Европейския съюз. Той обхваща стария саркофаг, построен в края на 1986 г., за да покрие разрушения реактор номер четири и да предотврати изхвърлянето на неговата смъртоносна радиация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във