Банкеръ Daily

Свят

Предстоят тежки преговори за новия дългосрочен бюджет на ЕС от 1,1 трлн. евро

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи вчера план за възстановяване в размер на 750 млрд. евро, наречен "Следващо поколение ЕС". Той е насочен за преодоляване на щетите от епидемията и за изграждане на екологосъобразен, цифров, социален и устойчив Европейски съюз. Планът предвижда Комисията да набере средствата на финансовите пазари, използвайки високия си кредитен рейтинг, което ще гарантира сравнително ниски лихвени разходи. След това 500 млрд. евро ще бъдат разпределени безвъзмедно на държавите членки. Фон дер Лайен определи тези плащания като "общи инвестиции в нашето бъдеще".

Средствата ще бъдат използвани за постигане на целите на ЕС за климатична неутралност и преход към дигитална икономика, за социални разходи и подкрепа на заетостта, както и за засилване на глобалната роля на ЕС. Освен план за фонд за възстановяване Комисията представи и ново предложение за бюджет на ЕС за 2021-2027 г. в размер на 1,1 трлн. евро. Предложенията подлежат на преговори между Парламента и държавите членки в Съвета. Отсега е ясно, че предстоят дълги и тежки преговори. 

След дебата председателят на Европарламента Давид Сасоли призова държавите членки да осъзнаят сериозността на ситуацията и да работят за постигането на споразумение по мерките.

“Ние трябва да защитаваме нашето общо европейско пространство. Не можем да си позволим спекулации или атаки срещу нашите стратегически активи. Това е деликатен момент. Затова сме доволни, че планът на Европейската комисия взема предвид нашите предложения и има амбицията да подкрепи и подобри живота на всички европейци", заяви Сасоли.

Последните икономически прогнози, представени от Европейската комисия в началото на май, показват, че икономиката поема тежък удар вследствие на здравната криза. Като резултат от оставането на хората у дома и рязкото спиране на много сектори се очаква икономиката на ЕС да намалее с поне 7,4% тази година, което би било значително по-голям спад от най-лошата година през предишната криза (2009 г.). Може да се окаже, че дори тези мрачни прогнози подценяват реалния размер на кризата, тъй като всяко едно рестартиране на дейността ще бъде постепенно и може да бъде осуетено от втора вълна на коронавируса.

Европейският съюз е в процес на изготвяне на следващия си дългосрочен бюджет и тъй като отговорът на настоящата криза ще има определящ характер през идните години, е логично мерките за възстановяване да бъдат част от плановете за бюджета, посочиха депутатите. Парламентът обаче настоява, че финансовият пакет за възстановяване трябва да бъде в добавка към вече съществуващите програми на ЕС, а не да отнема средства от тях. Депутатите предупредиха, че са готови да упражнят правото си на вето за бюджета, ако исканията им за по-голям дългосрочен бюджет не бъдат удовлетворени.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във