Банкеръ Daily

Свят

Предстоящо изтегляне на американски войници предизвика напрежение с Германия

Анегрет Крамп-Каренбауер

Германия не е уведомена за предстоящо изтегляне на американски войници. Това стана ясно от официално изявление на германската министърка на отбраната Анегрет Каренбауер, предаде NOVA.

Високопоставен американски представител каза в края на миналата седмица, че Доналд Тръмп е наредил от Германия да бъдат изтеглени 9500 американски войници.

В момента там има около 35 хиляди военни - или на практика най-многобройният американски контингент в Европа. Макар и все още непотвърденото, това решение на Вашингтон е поредният епизод в обтегнатите отношения между Германия и Съединените щати през мандата на Доналд Тръмп.

„Преди всичко, досега няма официално потвърждение от съответните власти в Съединените щати дали тези планове ще бъдат изпълнени или не. Засега разполагаме само с информацията в пресата. Не искам да спекулирам за нещо, за което нямам потвърждение. Факт е, че присъствието на американските части в Германия служи на цялостната сигурност на НАТО, включително и на сигурността на Съединените щати”, коментира Анегрет Каренбауер.

„Следя тези отношения през последните 35 години от професионалния ми живот. Не мога да си спомня по-ниска точка на отношенията от сегашната. Доналд Тръмп не вижда никой друг в лицето на Ангела Меркел освен системен съперник”, каза Томас Клайне - Брокхоф, вицепрезидент на Германския фонд „Маршал”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във