Банкеръ Daily

Свят

Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин внезапно почина

Виталий Чуркин

Постоянният представител на Русия в Организацията на обединените нации Виталий Чуркин почина вчера внезапно в Ню Йорк, съобщи Франс прес.

Дипломатът, който щеше да навърши днес 65 години, бе откаран по спешност в болница в Манхатън, след като му е прилошало в офиса на руското постоянно представителство в ООН, вероятно заради проблем със сърцето, съобщиха дипломатически източници.

Министерството на външните работи в Москва съобщи в комюнике за смъртта на своя дипломат, който през последните години бе един от най-изявените защитници на международната сцена на руската външна политика, включително по отношение на Украйна и Сирия.

"Велик дипломат. Изключителна личност. Ярък човек. Загубихме скъп за нас човек", написа във Фейсбук говорителката на ведомството Мария Захарова.

"Президентът научи с дълбоко прискърбие за кончината на Виталий Чуркин. Държавният глава високо ценеше професионализма и дипломатическия талант на Чуркин", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Дипломатите, които имаха заседание в централата на ООН в Ню Йорк, запазиха минута мълчание, когато научиха вестта. Днес там ще бъде организирана възпоменателна церемония.

Виталий Чуркин, дипломат от кариерата от времето на Съветския съюз, бе назначен за посланик в ООН през 2006 г., две години след като настоящият министър на външните работи Сергей Лавров напусна поста.

Преди това работи във външнополитическото ведомство в Москва, посланик в Канада, в Белгия и специален представител на Русия в преговорите за бивша Югославия (1992-94 г.)

Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Саманта Пауър, с която Чуркин води до неотдавна много разпалени спорове заради конфликта в Сирия, го нарече "маестро в дипломацията и дълбоко грижовен човек", който е работел за преодоляване на разногласията между САЩ и Русия.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във