Банкеръ Daily

Свят

Представител на "зелените" съобщи за разногласия в коалиционните преговори в Берлин

Прогресът в коалиционните преговори в Германия е недостатъчен. Такова мнение е изказал министърът на транспорта на провинция Баден-Вюртемберг и представител на "зелените" Винфрид Херман.

"Това, което аз чувам, не звучи много добре", е казал той в интервю за вестник Süddeutsche Zeitung, цитирано от ТАСС. По неговите думи, само по темата „транспорт“ е нужно да се съгласуват "още много въпроси". "Мисля, че всички трябва да осъзнаят: ако ние в близките дни не постигнем единство по въпросите за защита на климата, то голяма е заплахата от нови избори", е казал Херман.

Коалиционните преговори между социалдемократите, "зелените" и либералите за сформиране на ново правителство на Германия започнаха на 21 октомври. За обсъждането на различните теми трите партии са създали 22 работни групи. Целта на тези преговори е сформиране на бъдещого правителство в срок до 10 декември.

На проведените на 26 септември парламентарни избори  победи Социал-демократическата партия на Германия, която получи 25.7% от гласовете. Консервативният блок Христиан-демократически и Христиан-социален съюз спечели доверието само на 24.1% от избирателите, което е най-лошият резултат в неговата история. Свободната демократическа партия взе 11.5%, "Съюз-90"/"зелени" – 14.8%, дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" – 10.3 на сто. В Бундестага влезе и Лявата партия с 4.9% от гласовете.

Резултатите от парламентарните избори в Германия обърнаха нагоре с главата политическата ситуация в Берлин и ознаменува завършването на ерата на народните партии в Германия. Явни победители станаха преди всечко двама човека – това е кандидатът за канцлер от Социал-демократическата партия на Германия (СДПГ) Олаф Шолц и лидерът на Свободната демократическа партия (СвДП, либерали) Кристиан Линднер.

Олаф Шолц успя да вдъхне нов живот в парализираната и спуснала се до дъното в  социологическите допитвания СДПГ, измъчена и от участието си в "големите коалиции" начело с канцлера Ангела Меркел.

Шолц изведе СДПГ до победата на изборите в Германия, но канцлерството засега все още не е гарантирано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във