Банкеръ Daily

Свят

Представиха европейския цифров сертификат в Атина

Коронавирусът изигра ролята на катализатор за дигиталната трансформация на страната, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на представянето на европейския цифров сертификат за COVID в Атина, предаде АНА-МПА.

В събитието участваха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и зам. председателят на Европейската комисия и еврокомисар по утвърждаването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас.

На представянето Мицотакис заяви, че цифровият сертификат ще функционира като скоростна лента за улеснение на пътуванията, което е особено важно за Гърция по време на туристическия сезон. Гръцкият премиер каза, че Гърция е готова да въведе сертификата по-рано от определената дата, 1 юли, и призова и останалите страни да го направят, за да бъдат избегнати усложненията на двустранните договорки.

Шарл Мишел поздрави Гърция за въвеждането на цифровия сертификат и подчерта, че той е важно европейско постижение, защото е от решаващо значение ЕС да демонстрира, че е в състояние да гарантира възстановяването на свободното движение на европейските граждани след пандемията от коронавирус.

С европейския цифров сертификат гражданите ще могат да удостоверяват, че са ваксинирани срещу COVID-19, че са прекарали заболяването или че са дали отрицателна проба за коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във