Банкеръ Daily

Свят

Предсрочните избори в Северна Македония ще са чак на 12 април

Зоран Заев

Провеждане на предсрочни избори на 12 април догодина - това е решено на лидерската среща, която беше свикана от македонския президент Стево Пендаровски. Това обяви премиерът Зоран Заев, който вчера предложи предсрочните избори. Очаква се той да подаде оставка на 3 януари, предаде БНТ.

Президентът събра на консултации лидерите на големите парламентарно представени партии след отказа на Евросъюза да определи начало на преговорите за членство. В нея участваха още лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и лидерите на партиите на етническите албанци.

По първата точка от дневния ред президентът обяви, че сред политически лидери има ясен държавен консенсус, че Република Северна Македония трябва да проведе преговори и да стане пълноправен член на Европейския съюз.

Всички са обещали, че който и да е на власт, ще работи за присъединяването към ЕС, каза Пендаровски.

На пресконференцията след срещата Пендаровски подчерта, че всички лидери са се съгласили, че Северна Македония трябва да започне присъединителни преговори с ЕС и да ги завърши колкото се може по-скоро. Той заяви, че всички участници в срещата са казали категорично "не" на всякакви други варианти освен пълноправно членство. В рамките на дебата в Брюксел и в Люксембург беше разглеждан вариант ние да участваме в (нещо като) съседство, каза Пендаровски. Той цитира основополагащите документи на ЕС и отхвърли тази възможност, като заяви: "Ние имаме правото да станем член на ЕС, защото принадлежим към този континент". "Ние не искаме нищо по-малко от пълноправно членство", каза президентът на Северна Македония и подчерта, че всички политически лидери са се ангажирали да работят за присъединяването на страната към ЕС независимо от изборните резултати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във