Банкеръ Daily

Свят

Предсрочни избори за депутати в местния парламент на област Мадрид

Исабел Диас Аюсо, която е от Народната партия, и сега се очертава като фаворитка за поста.

Над 5 милиона избиратели ще гласуват за избирането на 136 депутати в местния парламент на автономната испанска област Мадрид, съобщава Франс прес. 

Дотук се стигна след като премиерът в оставка Изабел Диас Аюсо разпусна законодателния орган на 10 март преди подготвения вот на недоверие, който Испанската социалистическа работническа партия смяташе да внесе заедно с партия „Гражданите“.

Колко от гражданите на Мадрид ще се явят пред урните е трудно да се каже, тъй като днес в Испания е нормален работен ден.
Прогнозите са социалистите да получат 22 процента. Преди две години те взеха 27%, бяха първи, но не намериха коалиционни партньори, за да управляват.

Народната партия се очаква да получи около 40% при 22% на предишния вот и да удвои местата си в парламента. Според анализаторите тези гласове няма да й стигнат, за да управлява сама и може да се стигне до споразумение за подкрепа от крайнодясната партия "Вокс". Това е едно от притесненията на  левицата преди тези избори.
Това са първите избори, които се провеждат в Испания от началото на пандемията преди година. Страната е една от най-пострадилите. 

Премиерът в оставка Исабел Диас Аюсо, която е от Народната партия, управлява автономната област от 2019 година. И сега тя се очертава като фаворитка за поста. Тя не предприе строги рестриктивни мерки срещу пандемията след първата коронавирусна вълна, за да бъдат защитени компаниите. Тогава ресторантите и театрите останаха отворени. С тази полотика тя спечели похвали, но имаше и критики.
Избирателните секции отварят врати в 9 ч. местно време (10 ч. българско време) и ще затворят в 20 ч. местно време (21 ч. българско време). Наложени са и строги санитарни мерки.

 

Мадрѝд 

 е столицата на Кралство Испания. Населението на града е 3 165 235 души, а на градската агломерация - над 5 960 000 души. По население в границите на града, Мадрид се нарежда второ място в ЕС след Берлин, както и по големина на градската агломерация, където отстъпва на Париж.

Разположен на бреговете на река Мансанарес в централната част на страната, градът е административен център на автономната област Мадридска общност (една от седемнадесетте испански автономни области, съвпадаща териториално и с едноименната провинция). Като столица на кралството, седалище на правителството и резиденция на краля, Мадрид е политическият, стопански и културен център на Испания.

Мадрид е един от най-важните икономически, финансови и транспортни центрове в цяла Европа, както и най-важния на Пиринейския полуостров и Южна Европа. Той е и център на три от стоте най-големи компании в света (Telefonica, Grupo Santander  и Repsol). В града се издига и петата по височина сграда в Европа - Торе Каха Мадрид  (250 м), тук е централата на една от най-големите финансови институции в страната Каха Мадрид.

Мадридското летище Барахас е сред най-големите по брой превозени  пътници и товари летище в Европейския съюз. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във