Банкеръ Daily

Свят

Предсрочни избори в Косово на 8 септември

На 8 септември в Косово ще се проведат извънредни избори. Президентът Хашим Тачи е избрал тази дата въз основа на законовите срокове.

До избори се стигна, след като на 20 юли премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка. Харадинай, който е бивш командир на Армията за освобождение на Косово, трябва да се яви пред Специален съд за военни престъпления в Хага. Подкрепеният от Европейския съюз съд в Хага е създаден през 2015 г., за да съди военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от АОК, по-конкретно срещу сърби, роми и политически опоненти на косовските албанци по време и след войната през 1998-99.

„Сега отговорността се носи от президента. Трябва да започнат консултации и да се определи датата на общите избори. Ще издигна отново своята кандидатура. Не съм обвинен, но ще бъда разпитан от съда“, каза Харадинай след заседание на правителството в събота.

Това е вторият път, в който Харадинай подава оставка като премиер. Той го направи за първи път през 2005 г., когато Трибуналът в Хага го обвини във военни престъпления. Косовският премиер беше оправдан два пъти поради липса на доказателства. Президентът на Косово Хашим Тачи, който подобно на Харадинай беше лидер на АОК. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във