Банкеръ Daily

Свят

Предсрочни избори в Испания на 28 април

Педро Санчес

Премиерът на испанското социалистическо правителство Педро Санчес обяви днес, че на 28 април в страната ще се състоят предсрочни парламентарни избори, предаде Франс прес.

"Предложих да се разпусне парламентът и на 28 април да се свикат парламентарни избори", каза Санчес на пресконференция след извънредно заседание на правителството, което дойде на власт само преди осем месеца.

"Между двете опции - да не се прави нищо и да се продължи без бюджет, или да се даде думата на испанците, избирам втората", каза той пред репортери.

Санчес днес разкритикува "блокирането на един социален бюджет след седем години  на социална несправедливост, икономии и мерки за затягане на коланите". И подчерта успехи, постигнати за краткия му период на управление – от увеличението на минималната заплата с 22% до борбата с енергийната бедност.

Предстоящите избори в Испания - третите за последните четири години - са поредната индикация, че политическата сцена в страната е все по-фрагментирана. Връх в дебатите взима стремежът на каталунските сепаратисти към независимост на областта, отбелязва Асошиейтед прес.           

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във