Банкеръ Daily

Свят

Предсрочни избори ще има в Португалия на 30 януари

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза е насрочил предсрочните парламентарни избори за 30 януари следващата година, съобщава Ройтерс. Дотук се стигна след като преди седмица парламентът на страната отхвърли предложения от социалистическото правителство на малцинството законопроект за бюджета за 2022 година.

Социалистическата партия на премиера Антониу Коща имаше само 108 депутата в 230-местния парламент.
"Това е единственият начин да се позволи на португалците . . . да решат какво искат за идните години", е казал президентът Соуза.
Държавният съвет е одобрил президентското предложение за разпускане на парламента след отхвърлянето на проектобюджета.
Политическата ситуация в страната остава несигурна, отбелязват анализаторите. Малко вероятно е да се стигне до трайно решение. Според социологическите проучвания нито една партия или пък позната коалиция вероятно няма да постигне стабилно мнозинство.
По-рано премиерът Коща съобщи, че в случай на извънредни избори е готов отново да стане кандидат от социалистическата партия за поста министър-председател.

Редовните избори за парламент на Португалия бяха планирани за 2023 година.

Португалия е република с ограничени пълномощия на президента, избиран за 5 години. Законодателен орган е Събрание на Републиката (еднокамарен парламент, избиран за 4 години), в които има 230 депутати.

Изпълнителната власт се изпълнява от  правителство начело с министър-председател.

Facebook logo
Бъдете с нас и във