Банкеръ Daily

Свят

Председателите на парламентите на Германия, Италия, Франция и Люксембург призоваха за европейска федерация

Ръководителите на долните камари на националните парламенти на Германия, Италия, Франция и Люксембург призоваха към усилване на европейската интеграция и създаване на федерация.

Тяхното отворено писмо бе публикувано в неделя от торинския вестник “Стампа“ и цитирано от РИА Новости.

"Дойде моментът да се премине към по-тясна политическа интеграция - Федерация на Съюза на държавите, която да има широки правомощия. Ние сме наясно, че такава перспектива ще предизвика и силна съпротива, но инерцията на някои от тях не може да парализира всички останали.

Тези, които вярват в европейските идеали, трябва да бъдат в състояние да им придадат нов живот, вместо безсилни да присъстват на техния бавен упадък.

Държавите членки, които не искат да се присъединят незабавно към такава тясна интеграция, трябва да бъдат в състояние да го направят по-късно“, се казва в документа.

Писмото е подписано от председателя на германския Бундестаг Норберт Ламерт, председателя на националното събрание на Франция Клод Бартолон, председателя на италианската палата на депутатите Лаура Болдрини и говорителя на палатата на депутатите на Люксембург Марс ди Бартоломео.

Парламентарните ръководители, които на 17 март се събират в Рим, за да отбележат 60 години от подписване на Римския договор, заложил основите на Евросъюза, призоваха да се възроди духът на европейската интеграция и тя да се развива.

При това представителите на четири от шестте страни основателки подчертаха, че сегашният юбилей ще дойде в “най-критичния момент, който някога е преживявал Европейския проект“.

Те предлагат на страните от ЕС да си “разделят суверенитета“ в тези области, където действат отделни държави и не могат да бъдат ефективни: в противодействието на климатичните промени, в енергийната политика, във финансовата сфера, в областта на миграцията и в борбата с тероризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във