Банкеръ Daily

Свят

Председателят на турския парламент се застъпи за Истанбулската конвенция

Протест на турски жени срещу отхвърлянето на конвенцията

Истанбулската конвенция е допринесла за борбата на Турция за елиминиране на насилието срещу жени и няма нужда Анкара да се оттегля от нея, заяви председателят на турския парламент Мустафа Шентоп, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

В сряда представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) заявиха, че се обмисля оттегляне на Турция от Истанбулската конвенция, защото подкопавала семейните ценности. Тези коментари предизвикаха остри протести от страна на групи за защита на правата на жените.

"Турция е направила много стъпки по отношение на (прекратяването на) насилието срещу жени и аз вярвам, че Истанбулската конвенция е допринесла за това. Мисля, че не съществува ситуация, която да прави необходимо оттеглянето от конвенцията", каза Шентоп.

Коментарите му идват на фона на разгорещени дебати по отношение на конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над жени, които бяха започнати от ултраконсервативни групи, според които конвенцията "разрушава семейните ценности". Тези твърдения бяха поети и от представители на управляващото мнозинство, като заместник-председателят на ПСР Нуман Куртулмуш заяви в началото на юли, че подписването на документа през 2011 г. е било грешка. 

Жени в цяла Турция излязоха на протести по улиците с призиви Турция да прилага конвенцията правилно, вместо да се оттегля от нея.

Шентоп обаче уточни, че някои от законите, предложени като резултат от конвенцията, могат да бъдат допълнени, когато има опозиция към някои от аспектите на документа. "Някои от аспектите на тази (конвенция) са универсални, аз нямам възражения към тях. Но някои от аспектите й принадлежат на западноевропейската култура. Но Европа налага тази парадигма на света, все едно те са универсални", каза Шентоп.

Според ултраконсервативните групи Истанбулската конвенция е споразумение, което въздига правата на ЛГБТИ общността, което е и в основата на атаките срещу документа.

Турция беше една от първите страни, които се присъединиха към конвенцията през 2011 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във