Банкеръ Daily

Свят

Председателят на Европарламента се опасва от засилване на репресиите в Беларус

Давид Сасоли

Има всички основания да се опасяваме от увеличаване на репресиите и от военна намеса в Беларус. Това заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли на днешното видеоконферентно заседание на Европейския съвет, цитиран от парламентарния пресцентър.

Той призовава ЕС незабавно да наложи санкции на отговорните за насилието над протестиращите след обявяването на Александър Лукашенко за победител в президентските избори в началото на месеца. По неговите думи европейските мерки може да включват запор на имущество на онези, злоупотребили с власт и нарушили основните права.

Бъдещето на Беларус може да бъде определено само от гражданите на страната, по обичайния демократичен път. Външна намеса в тази криза би била неприемлива, заявява Сасоли.

По неговите думи гражданите на Беларус се борят за ценностите, които изповядва ЕС - човешко достойнство, права на човека, свобода и демокрация. Наш дълг е да помогнем на тези хора, като приятели и съседи, по пътя към самоопределението, и да бъдем решителни срещу насилниците, посочва председателят на ЕП.

Сасоли призовава за незабавни нови избори и настоява задържаните след 9 август да бъдат освободени, лекувани и обезщетени. Постигането на мирно решение следва да се потърси в диалог между всички страни в Беларус и международните участници, добавя председателят на ЕП.

Властите в Беларус потвърдиха днес, че демонстрант е починал в болница, след като е бил ранен от изстрел, както твърдят близките му - на полицията, по време на протестите срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

Министерството на здравеопазването потвърди в комюнике смъртта на 43-годишния Генадий Шутов след "рязко влошаване" на състоянието му, без да посочи какво е причинило нараняванията му.

Според близките на Шутов и цитирани от беларуските медии източници демонстрантът е бил улучен в главата при протести в град Брест на 11 август. 

Първоначално нито властите, нито военната болница в Минск, в която е починал демонстрантът, пожелаха да потвърдят смъртта му.

На 12 август полицията призна, че предишната вечер е стреляла с бойни патрони срещу "агресивни" демонстранти, въоръжени, според нея, с метални пръти, и че е ранила един от протестиращите.

Роднините на Генадий Шутов казаха пред медиите, че той изобщо не е бил агресивен, а просто вървял по улицата, когато бил прострелян в главата при изстрел от покрива на сграда.

Това е трети смъртен случай от началото на протестите срещу резултатите от изборите за президент, състояли се на 9 август.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във