Банкеръ Daily

Свят

Председателят на Европарламента най-после дочу "зов за събуждане"

Председателят на Парламента Давид Сасоли (в средата) на срещата на върха на ЕС на 10 декември.

Преговорните екипи на Парламента и Съвета постигнаха споразумение за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. през ноември, но Полша и Унгария възразиха срещу правила, които ще възпрепятстват използването на европейски средства от държави членки, нарушаващи върховенството на закона. Това е една от темите на срещата на върха в Брюксел на 10-11 декември.

Председателят на Парламента Давид Сасоли заяви в речта си в началото на срещата на върха, че решенията на Съвета по въпроса трябва да бъдат съобразени с духа и текста на постигнатия компромис:

„Парламентът не е готов да наблюдава как постигнатите резултати се поставят под съмнение", каза той и  определи кризата с коронавируса като „зов за събуждане“:

„Силно вярвам, че многостранното сътрудничество и координираните действия са инструментите, от които се нуждаем за излизане от настоящата криза, увеличаване на устойчивостта на здравните ни системи и подобряване на подготвеността и реагирането на пандемии“, подчерта Сасоли.

Председателят на Парламента подчерта значението на Зеления пакт за създаване на устойчива Европа: „Това е историческа възможност и нямаме време за губене. Инвестициите на ЕС ще имат ключово значение, тъй като гражданите и градовете в ЕС разчитат на нас да вземем спешни мерки за борба с последиците от пандемията, да създадем нова форма на добруване, основана на солидарността, и да създадем сигурни работни места.“

В коментарите си по външнополитически теми  Сасоли изтъкна нуждата от ясно послание към Турция, включително икономически санкции, с цел подкрепа на териториалната цялост на Кипър: „Турция трябва да осъзнае, че заради нейните действия перспективите за положителен изход намаляват бързо“.


Той се спря и на преговорите между ЕС и Великобритания за бъдещите отношения: „Едно споразумение би било солидна основа за ново партньорство, но ако такова не може да бъде постигнато, ще трябва да намерим нови, макар и ограничени, начини да работим заедно“. Г-н Сасоли изтъкна, че ако се стигне до споразумение, Парламентът ще го разгледа, преди да гласува по него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във