Банкеръ Daily

Свят

Председателят на ЕП с призив страните от Западните Балкани да бъдат допуснати до ЕС

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли е поредният високопоставен еврочиновник, който се изказва за по-бързо допуснат на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, съобщава ДПА. Според него разширяването е проект, който ще допринесе за мира и просперитета. Без да уточнява за кого. И показва непознаване на политическата история на Стария континент.
Темпото обаче трябва зависи от скоростта, с която страните ще изпълняват критериите за присъединяване. "Във всяка от тези страни все още трябва да бъдат приключени реформи", признава и самият Сасоли. Заедно с това той подчерта, че ЕС също трябва да спазва обещанията си и да признае напредъка.
Страните от Западните Балкани, които чакат за еврочленство, включват Албания, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Косово. Европейският съюз води вече преговори за присъединяване със Сърбия и Черна гора. Други две страни - Албания и Република Северна Македония, са официални кандидати. Косово и Босна и Херцеговина досега бяха смятани за потенциални кандидати за преговори.
Чехия и Словакия блокираха в края на миналата година приемането на важен текст за напредъка на процеса на разширяване. България наложи вето на започването на преговорите със Северна Македония поради общата история на двете страни и от отказва да признае македонския език, като го смята за диалект на българския. Това блокира и планираното начало на преговорите с Албания, допълва ДПА. Но пък кой казва, че Албания и Република Северна Македония трбява да са в пакет. Важен е изпълнението на критериите за присъединяване.
Страховете са по-силни от разума в момента. В ЕС бързат, защото към балканските страни проявяват интерес и сили като Русия, Китай и Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във