Банкеръ Weekly

Свят

Предпазлив Макрон брои съмишленици

Френският президент в търсене на подкрепа.

Една година преди евроизборите френският президент Еманюел Макрон се появи пред Европарламента в Страсбург, където се опита да спечели благоразположението на евродепутатите. Представянето му обаче остави впечатлението, че е обуздал най-дръзките си реформаторски амбиции.

По време на тричасовото си общуване с европейските избраници Макрон се постара да представи приоритетите си, без да открива фронтове, като в същото време разузнае позициите на политическите сили. Затова и неколкократно подчерта, че не принадлежи към никое от представените в залата политически семейства. А целта му е да не затваря вратата към никой европейски политик, който бъде привлечен от идеите му.

"Макрон дойде и за да преброи съюзниците си, които, изглежда, са в центъра и вляво от центъра на европейския политически спектър", заяви по този повод директорът на института "Жак Делор" Себестиан Маяр, цитиран от Еурактив.

Речта на френския държавен глава бе в контекста на проведените неотдавна парламентарни избори в Унгария. Той не се поколеба да изтъкне ролята на демокрацията и парламентаризма, като разкритикува антилибералните тенденции, в лице на които се е превърнал унгарският премиер Виктор Орбан. "Отговорът пред лицето на авторитаризма не е авторитарна демокрация, а авторитетът на демокрацията", посочи Макрон, намеквайки прозрачно за правителствата на Полша и Унгария. Критиката му обаче бе насочена не само към Орбан, но и към безусловната подкрепа, на която той се радва от страна на Европейската народна партия - най-голямата политическа сила в Европейския парламент.

Както можеше да се очаква, депутатите от ЕНП посрещнаха хладно думите на Макрон, макар че председателят на групата им Манфред Вебер изрази задоволство, че парламентът в Страсбург посреща проевропейски френски президент. Това обаче не му попречи да изтъкне, че "истинската демокрация не е среща между Ангела Меркел и Еманюел Макрон и Европа не се свежда до оста Франция - Германия".

Все пак представителите на ЕНП не демонстрираха единство. Част от тях разкритикуваха представянето на французина, но други го похвалиха, като това подсказа, че в групата им няма пълно единодушие и тактиката на Макрон да не къса мостове към никого дава своите плодове.

Френският президент обаче като че ли забрави да спомене най-революционните си идеи - тези за общ бюджет и финансов министър на еврозоната. Вместо това предложи въвеждането на нови европейски данъци, които да гарантират независимостта на Евросъюза и да се преразпределят централно, като специално наблегна на облагането на интернет бизнеса.

Макар че и тези идеи не са лишени от новаторство, те не са толкова амбициозни, колкото споделените през септември в известната му реч в Сорбоната, която разбуни духовете на континента. За сметка на това те са конкретни и изглеждат изпълними, като в същото време не плашат с прекомерността си. А и не бива да се забравя, че въпреки критиките политиките в Европа се определят от синхрона между Франция и Германия и никакви иновации няма да бъдат приети, докато не се чуе тежката дума на Берлин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във