Банкеръ Daily

Свят

Предлагат спиране на визите за африкански лидери заради мигрантите

Европейският съюз трябва да помисли за ограничаване на визите за високопоставени представители на африкански и други държави, които отказват да приемат обратно нелегални имигранти от Европа. Това заяви германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от Ройтерс.

Мезиер участва в Брюксел в среща на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС, на която миграцията бе главна тема.

Пред журналисти той заяви, че ЕС трябва да използва всички средства за оказване на натиск, за да накара страните да сътрудничат на Европа в усилията за депортиране на онези, които не отговарят на условията за получаване на бежански статут.

Европейските правителства стават все по-раздразнителни след отказите на някои африкански и азиатски държави да приемат обратно хората, които не отговарят на условията за получаване на бежански статут, но унищожават документите си, за да направят по-трудно депортирането им обратно. Стотици хиляди мигранти пристигат всяка година в Европа, напомня Ройтерс.

"Ако дадена страна не е готова да приеме обратно своите граждани, тя трябва да разбере, че политиките за издаване на визи, които позволяват пътуване в Европа, няма да са толкова щедри, колкото са били, може би дори за ръководството на страната", каза Томас де Мезиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във