Банкеръ Daily

Свят

Предлагат пенсионната възраст в Германия да скочи на 70 г.

Доклад на Научния съвет към Министерството на икономиката, който консултира правителството, показва, че се задава „шоково нарастване на затрудненията да се финансира пенсионната система“.

Експерти смятат, че пенсионната възраст в Германия ще трябва да се вдигне до 68 или дори 70 години. В противен случай пенсионното осигуряване щяло да се окаже пред "шокови затруднения", отбелязва Дойче Веле. 

Пенсионно-осигурителната система в Германия е обект на остри критики. От няколко седмици икономисти поставят под въпрос цялата й конструкция.

Доклад на Научния съвет към Министерството на икономиката, който консултира правителството, показва, че се задава „шоково нарастване на затрудненията да се финансира пенсионната система“. Тези проблеми се дължат на въведената през 2018 г. гаранция за стабилно ниво на пенсиите, които да не е падат под 48% от средните доходи в страната. Пак тогава беше въведено и правилото за ограничаване на пенсионно-осигурителните вноски до максимално 20 на сто от дохода. В бъдеще обаче е много трудно този модел да бъде поддържан.

В резултат на това икономистите от консултативната група стигат до извода, че „обвързването на пенсионната възраст със средната продължителност на живота е неминуемо“. С други думи, щом германците живеят по-дълго и получават по-дълго време пенсия, възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне. Това пък означава, че след около 20 години хората явно ще могат да се пенсионират чак при навършени 68 години.

Другият показателен факт е, че пенсионерите в страната са много. По данни от 2019 г.  в Германия живеят около 17,5 милиона души на възраст над 65 - това е приблизително една пета от населението.

Има значителна разлика обаче в пенсиите в различните региони. Така например, най-високата пенсия за старост - средно 1 467 евро на месец -  получават мъжете, живеещи във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, а най-ниската - средно 961 евро - взимат жените, живеещи в Долна Саксония.

В Германия всеки, който излезе в пенсия за старост, може да работи без ограничения, но е задължен да плаща данък върху доходите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във