Банкеръ Daily

Свят

Предлагат арестуван сепаратист за премиер на Каталуния

Жорди Санчес

Председателят на каталунския парламент Роже Торен предложи Жорди Санчес, който е в предварителния арест, за кандидат за премиер на автономната област, след като Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си, предаде Франс прес.

53-годишният Жорди Санчес има малко шансове да стане премиер на Каталуния заради разделенията в сепаратисткия лагер и защото е в затвора, посочва АФП.

Председателят на парламента го предложи, след като се консултира с политическите групи и стигна до извода, че той разполага с най-голяма подкрепа, се казва в съобщение на парламента.

Не е предложена дата за сесия, на която парламентът да гласува кандидатурата на Санчес, обвинен в бунт и разкол. Той е смятан за представител на твърдото ядро от привърженици на независимост на Каталуния, които обявиха "Каталунска република" на 27 октомври.

Сепаратистките партии имат абсолютно мнозинство от 70 мандата в 135-членния парламент. Но ако приеме да се кандидатира за премиер, Санчес няма гаранции, че ще получи доверие, тъй като крайнолява сепаратистка партия не го подкрепя.

От 27 октомври Каталуния е под пряко управление на испанското централно правителство, което ще продължи до избирането на нов премиер, посочва АФП.

Централното правителство отхвърли номинацията на Санчес, съобщи ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във