Банкеръ Daily

Свят

Предизборно Франция няма да въвежда локдаун за невксинираните

Действащият президент Еманюел Макрон все още не е обявил дали ще се кандидатира за втори петгодишен мандат.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че страната му няма нужда от локдаун за неваксинираните срещу коронавируса хора заради успеха на здравния пропуск в намаляване на скоростта на разпространение на заразата, предаде Ройтерс.

Във Франция здравният пропуск - доказателство за ваксинация, удостоверение за прекаран коронавирус или отрицателен резултат от тест - се изискват от лятото да влизане в кафенета, ресторанти, културни и спортни обекти, за влаковете на дълги разстояния, за вътрешните полети и за други дейности.

"Все още чакаме препоръките на здравните власти дали трета доза от ваксините трябва да се поставя на всички, подходящи за ваксиниране. Ако се установи, че трета доза е ефикасна и нужна за повече хора, то очевидно ние ще я включим в здравния пропуск", коментира Макрон. 

Сега във Франция тя може да се поставя само на хората на и над 65 години и на хората в крехко здраве. От декември за тази възрастова група третата доза ще се обвързва с валидността на здравния сертификат.

Австрия и Германия въведоха тези дни ограничения за неваксинираните. 

Обстановката във Франция е предизборна - президентските избори ще са на 10-и април, а парламентарните - месец по-късно. Действащият президент Еманюел Макрон все още не е обявил дали ще се кандидатира за втори петгодишен мандат. В състезанието за Елисейския дворец влиза лидерът на крайнодесния "Национален сбор" Марин льо Пен, която бе основен опонент на Макрон през 2017-а. Позабравената десница пък ще бъде представена от  Ксавие Бертран, койт о е смятан за достоен кандидат за президентския пост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във