Банкеръ Daily

Свят

Преди срещата с Путин, Байдън ще разговаря с Ердоган

Президентите на САЩ и Турция Джо Байдън и Реджеп Ердоган.

Президентите на Съединените щати и Турция Джо Байдън и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат в Брюксел на 14 юни, за да се опитат да преодолеят разногласията. Двамата лидери ще разговарят преди срещата на върха Путин-Байдън, насрочена за 16 юни.

"Президентите на САЩ и Турция ще се срещнат, за да обсъдят Сирия, Афганистан и други регионални въпроси през следващата седмица и също така ще разгледат значителните различия между Вашингтон и Анкара", заяви американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

Основните теми, които ще бъдат обсъдени са проблемите в Източното Средиземноморие, Сирия, Иран, както и ролята, която Турция в Афганистан, когато САЩ се изтеглят от страната.

Срещата, която се планира да се проведе на 14 юни в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел, също ще включва преглед на връзките между страните и ще се занимае с намирането на начини за това как САЩ и Турция се справят с някои от техните „значителни различия в ценностите, правата на човека и други въпроси“. 

„Президентът Байдън познава много добре Ердоган, затова мисля, че и двамата с нетърпение очакват възможността наистина да имат възможност да работят заедно, за да прегледат целия спектър на отношенията“, добави съветникът по национална сигурност. 

В знак на добра воля преди срещата с американския президент Турция заяви, че ще изпрати у дома руските ракетни експерти, които наблюдаваха въвеждането на технологията за противовъздушна отбрана С-400 в страната. Ракетната система обтегна връзките със САЩ и действията на Турция, член на НАТО, трябва да намалят притесненията на Вашингтон. Анкара обяче заяви, че няма напълно да се откаже от руските ракети.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който заяви, че системата ще бъде под контрола на Турция, когато експертите напуснат, повтори, че Анкара няма да се поддаде на натиска на Вашингтон да се отърве напълно от ракетите, за да бъдат премахнати санкциите от САЩ.

Според анализатори причината за смекчаването на отношението на американската президентска администрация към Анкара е опасенията, че с подобно отношение може да я тласнат към Русия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във