Банкеръ Daily

Свят

Преди 88 г. Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро приема първите посетители

Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро тържествено е открита за посетители на 12 октомври 1931 година.

На днешния ден през 1931 г. Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро (Бразилия), официално е отворена за посетители.

Статуята на Христос Спасителя (на португалски: Cristo Redentor), посветена на Исус Христос, е сред основните забележителности в Рио де Жанейро (на португалски: Rio de Janeiro, което означава януарска река). Градът е разположен в Югоизточна Бразилия и е център на щата Рио де Жанейро. Той е вторият по големина град в Бразилия след Сао Пауло и служи за столица на страната от 1764 до 1960 г., когато столицата е преместена в новопостроения град Бразилия. През 1808-1821, Рио де Жанейро е столица на Португалската империя.

Над града се извисява хълмът Корковадо (на португалски: Corcovado, гърбица). Високият 710 метра гранитен връх е разположен в националния парк „Тижука“ (8 154 акра гора в сърцето на града). Корковадо е известен в цял свят с построената на върха му статуя на Исус, висока 38 метра, наречена Cristo Redentor или Христос Спасителя.

Рио де Жанейро е известен и с карнавала, който се провежда там всяка година.

Местните жители наричат себе си кариока (carioca). На местния диалект на народа на тупи, който говори гуарански език cari означава "бели хора", а oca - дом, т.е. "домът на белите хора".

Статуята на Христос Спасителя е висока 39.6 м (заедно с 9.5 м пиедестал), широка е 53 м и тежи 1000 тона. Изградена е от железобетон и е облицована със стеатит (талкохлорит), устойчив на външни въздействия. Построена е в периода 1922-1931 година. Допълнителната височина на хълма превръща този съвременен колос в символ на християнството и главна забележителност на Рио де Жанейро и Бразилия.

Статуята тържествено е открита за посетители на 12 октомври 1931 година.

На 7 юли 2007 г. в Лисабон статуята е включена в списъка на Новите седем чудеса на света в проекта на швейцарската фондация New7Wonders Foundation.

Туристите могат да стигнат до основата на Статуята на Христос Спасителя с разперените ръце, която се извисява над град Рио де Жанейро, с автомобил, железница или по пешеходен маршрут.

Facebook logo
Бъдете с нас и във