Банкеръ Daily

Свят

Преди 58 г. една стена разделя Европа

Берлинската стена, която отделя физически Западен Берлин от Германската демократична република, става един от най-известните символи на Студената война.

На днешния ден през 1961 г. започва издигането на Берлинската стена и ГДР затваря границата със Западен Берлин.

Берлинската стена (на немски: Berliner Mauer) служи за граница между Германската демократична република  и Западен Берлин от 13 август 1961 г. до 9 ноември 1989-а. Тя разделя западната част на град Берлин от цялата територия на ГДР и от източната част на града.

След Втората световна война Германия е разделена и се създават две държави - Германската демократична република и Федерална република Германия (ФРГ), а столицата Берлин е разделена на два града - Западен Берлин и Източен Берлин. Последният официално е наричан Берлин – столица на Германската демократична република (Berlin, Hauptstadt der DDR). Столица на Западна Германия става град Бон.

Германската демократична република (Deutsche Demokratische Republik) или ГДР (DDR), неофициално наричана Източна Германия, е основана на 7 октомври 1949 г. в съветската окупационна зона на следвоенна Германия и в източния (съветски) сектор на Берлин (наричан Източен Берлин). ГДР просъществува до 3 октомври 1990 г., когато се присъединява към Федерална република Германия (ФРГ) въз основа на сключения между тях  Договор за обединение на Германия от 31 август 1990 година.

За̀паден Берлѝн (West-Berlin) е особен субект в международното право, съществувал от 1949 до 1990 година на територията на американския, британския и френския окупационен сектор в Берлин.

През август 1961 г. започва строителството на Берлинската стена, която отделя физически Западен Берлин от Германската демократична република. Тя става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат стената загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад

След Втората световна война Берлин е поделен между страните-победителки - СССР, САЩ, Великобритания и Франция, на четири окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република. В трите западни зони контролът е осъществяван съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция.

Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на граждани от Източен Берлин в ФРГ. На 13 август 1961 г. в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт - първи секретар на ЦК на ГЕСП и председател на Държавния съвет на ГДР. Фактически това е нарушение на следвоенното споразумение на страните-победителки, съгласно което Великобритания, Съветският съюз, Съединените щати и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3.6 на 1.5 метра, със заоблен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хиляди души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са - масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра, полет с делтапланер, промушване между прозорците на две съседни апартамента.

На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. През септември лидерът на ГДР Ерих Хонекер подава оставка. На 9 ноември министър-председателят на правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената.

Към днешна дата са се запазили само няколко секции от стената в района на Потсдамер Плац, недалече от река Шпрее (East Side Gallery) и на Бернауер Щрасе.

След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се превръщат в обект на търговия. Много от късовете от Берлинската стена са купени в САЩ, например в корпорацията "Майкрософт", в щабквартирата на ЦРУ и други. На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен днес до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във