Банкеръ Daily

Свят

Преди 41 г. Ерньо Рубик лицензира "Кубчето на Рубик“

На днешния ден през 1944 г. в Будапеща е роден Ерньо Рубик (на унгарски: Rubik Ernő), унгарски изобретател, скулптор и професор по архитектура. Баща му е бил авиоинженер в завода в Естергом, а майка му – поетеса.

През 1967 г. Ерньо Рубик завършва Техническия университет в Будапеща със специалността инженер-строител. Продължава обучението си като аспирант по скулптура и дизайн. През 1971-1975 г. работи като архитект, а след това се завръща в академията. През 1987 г. получава званието професор.

В началото на 80-те на миналия век става редактор на списание за игри и главоблъсканици (на унгарски: És játék, „…и игри“). През 1983 г. основава свое собствено студио (Rubik Stúdió), което се занимава с дизайн на мебели и разработки на главоблъсканици. През 1990 съвместно с János Ginsztler основава унгарската техническа академия (Magyar Mérnöki Akadémia) и е неин председател до 1996  година. В академията е създаден международен фонд на Рубик за подпомагане на особено талантливи млади изобретатели.

Днес Ерньо Рубик участва в разработки на видеоигри, пише статии по архитектура и оглавява студио Рубик.

Ерньо Рубик е известен предимно със своите игри – Кубчето на Рубик и Змията на Рубик.

Кубът на Рубик, по-известен като Кубчето на Рубик, е механична главоблъсканица, изобретена през 1974 година.

Първоначално кубът на Рубик е наречен „Магически куб“ от създателя си, но е прекръстен на „Куб на Рубик“ през 1980 година от Майкъл Егнот. През същата година играчката е лицензирана от Ерньо Рубик. Според друга версия е прекръстен през 1976 г. на „Куб на Рубик“ в Англия, когато Дейвид Сингмастър го е продавал в Опън Юнивърсити. „Кубът“ печели немската награда „Игра на годината“ за най-добра главоблъсканица през 1980 г. Смята се за най-добре продаваната играчка в света, като не са малко и имитацииту му, продадени по света.

Кубът на Рубик оказва въздействие върху човешкото мислене. След усвояване на алгоритмите, и постоянни занимания с подреждането на кубчето, се постига т. нар. пространствено мислене – термин заимстван от психолозите, подсказващ способността да се „гледа отстрани“ на дадено събитие и да се предвиждат следващи такива. В този свой аспект, продължителното (над 20 минути – до около 2 часа) еднократно занимание с кубчето, представлява едно чудесно средство за концентрация и медитация, което има благоприятен ефект върху релаксирането на организма.

През 1982 година се провежда първото световно състезание за подреждане на Кубчето на Рубик. Тогава виетнамецът Мин Тай представя САЩ и печели състезанието с невероятните за онова време 22.95 секунди.

Кубчето на Рубик (вариантът 3x3x3) има 43 252 003 274 489 856 000 (43 квантилиона) различни комбинации. Само една от тях е подреденият куб. За да се мине през всичките комбинации при положение, че се отделя по 1 секунда на ход, ще са нужни повече от 1370 милиарда години. За сравнение, вселената е сто пъти по-млада.

Змията на Рубик (на английски: Rubik's Snake) е главоблъсканица, измислена от унгарския изобретател Ерньо Рубик. Представлява 24 свързани помежду си триъгълни призми. Целта на задачата е да се построят различни геометрични фигури, животни и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във