Банкеръ Daily

Свят

Преди 319 г. излиза първият ежедневен вестник в света

Заглавна страница на първия вестник в света „Релацион...“, брой от 1609 година.

На 11 март през 1702 г. излиза първият брой на английския "Дейли кърънт" - първият ежедневен вестник в света.

Появата на масовите вестници през XVII век е свързана с широкото разпространение на печатната преса в Западна Европа. За първи същински вестник в историята обикновено се приема немскоезичният Релацион алер Фюрнемен унд геденквюрдиген Хисториен (Relation aller Furnemmen und gedenckwurdigen Historien), който започва да излиза през 1605 година в Страсбург, издаван от Йохан Каролус.

Неспециализираните вестници обикновено публикуват информация за местни или национални политически събития и личности, за престъпността, бизнеса, културата, обществения живот и спорта. Повечето традиционни издания съдържат и рубрики с редакционни статии и с лични мнения на избрани автори. Вестниците се финансират, в различно съотношение, от публикуваните в тях реклами и от цената, за която се продават.

Вестникът е първото модерно средство за масово осведомяване, възникнало в подобен на сегашния си вид през XVII век в Европа (в частност - Германия, Нидерландия, Италия, Франция, Англия): хартиен носител с поне няколко страници, съдържащ новини, оформени в различен тип статии (строго информативни, мнение, анализ, специализирани съобщения и др.), често придружени с илюстрации и снимки.

До началото на ХХ век вестниците са най-бързо реагиращото на актуални събития средство за информация и традиционно съдържанието им е по-злободневно от това на други хартиени издания, като списания, годишници и други. С появата на електронните медии (радио, телевизия, Интернет) вестниците губят първенството си в актуалността на информацията, но в продължение на десетилетия продължават съществуват успоредно с тях. Днешните вестници често имат сайтове, където предлагат статиите за безплатно или платено четене.

Някои вестници, за да се отличават по сергиите, се печатат на цветна хартия, като например "Файненшъл таймс" и "Газета дело Спорт" на розова, "Екип" - на жълта и други.

През 1645 година в Швеция започва да излиза "Ординари Пост Тайдентер" (Ordinari Post Tijdender), който е най-старият вестник, все още изилизащ и днес, макар и само като онлайн издание.

Най-старият вестник, излизащ на хартия, е нидерландският "Харлемс Дагблад" („Haarlems Dagblad“), погълнал през 40-те години на ХХ век основания през 1656 година "Опрегте Хаарлемсхе Курант“ („Opregte Haarlemsche Courant“).

През първата половина на  XIX век Индустриалната революция намалява стойността на издаването и в много градове на Европа и Америка започват да излизат по-евтини и широкодостъпни вестници, като съдържанието им силно варира в различните региони и култури.

 

Първият български вестник е "Български орел",

издаван от Иван Богоров от 1846 година в германския град Лайпциг. Останалите издания от периода на Възраждането също се публикуват извън България, най-вече в Цариград и в Румъния, където има значителни български общности. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във