Банкеръ Daily

Свят

Преди 175 г. Адолф Сакс патентова саксофона

На днешния ден можем да си спомнем за Антоан Жозеф Адолф Сакс (на френски: Antoine Joseph Adolphe Sax) - белгийският майстор на музикални инструменти,  изобретил саксофона.

Адолф Сакс - виртуоз, владеещ няколко инструмента, е роден през 1814 г. в Динан (днес в Белгия) в семейството на Шарл-Жозеф Сакс, също майстор на музикални инструменти. Адолф започва да прави инструменти от ранна възраст, като по-късно изучава флейта и кларинет в Кралското училище по пеене в Брюксел. След като напуска училище, той започва да експериментира с нови видове инструменти. Идеята му била да създаде универсални инструменти за тогавашните духови оркестри, като естествена връзка между дървени и медни духови инструменти.

Първото му важно изобретение е подобрение на бас кларинета, което патентова през 1834-а.

През 1841 г. Адолф Сакс се премества за постоянно в Париж и започва да работи върху нова серия инструменти, които демонстрира три години по-късно. Те получават името саксхорни и се използват широко и днес. През 1845 г. Адолф Сакс изобретява не толкова успешните сакстромби, медни инструменти с по-тесен отвор от саксхорните.

Още около 1840 г. Сакс изобретява кларинет-бурдон, неуспешен предшественик на контрабас кларинета.

По същото време той разработва и инструмента, с който е най-известен – саксофона. Той бил констуиран през 1841 г. и се използвал главно във военните духови оркестри. Саксофонът е патентован през 1846 година.

С времето саксофонът придобива известност и през 1867 г. Адолф Сакс получава преподавателско място в Парижката консерватория. Той продължава да прави нови инструменти до края на живота си. Идеята му била да създаде универсални инструменти за тогавашните духови оркестри като естествена връзка между дървени и медни духови инструменти.

Саксофонът (от френски saxophone, създадено от личното име Sax + гръцката дума за звук) е музикален инструмент от групата на дървените духови инструменти. Той има осем разновидности: сопранино, сопран, алт, тенор, баритон, бас, контрабас, субконтрабас. Най-често се използват алт-саксофона и тенор-саксофона.

В симфоничния оркестър саксофонът е използван в творби на композиторите Жорд Бизе, Жул Масне, Джакомо Маербер, Бела Барток и други. Инструментът се използва и от съвременни композитори, включително български.

През 20-те години на миналия век саксофонът  навлиза в джазовата и танцова музика с типичен състав: два алт, два тенор и един баритон.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във