Банкеръ Daily

Свят

Преди 135 г. започва магията Coca-Cola

Джон Пембъртън, изобретателят на "Кока-Кола".

На днешния ден през 1886 г. фармацевтът Джон Пембъртън създава газирана напитка, която по-късно става популярна като Coca-Cola. Днес тя е популярна безалкохолна напитка, предлагана по целия свят, една от най-разпознаваните и продавани търговски марки в света.

"Кока-Кола" е изобретена в Кълъмбъс (щата Джорджия) от Джон Пембъртън първоначално като кокауайн, комбинация от вино и кокаин, наречена "Кока", с френско вино на Пембъртън. В началото тя е продавана като лекарство срещу главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки, които стават популярни в САЩ по това време. След забраната на алкохола в Джорджия през 1886-а виното в рецептата е заменено с безалкохолен сироп. Първите продажби са реализирани на 8 май 1886 г. в аптеката Jacob's Pharmacy в Атланта, и за първите осем месеца са продавани едва по девет чаши средно на ден. Газираната напитка става популярна и поради факта, че по това време в САЩ се смята, че газираните напитки са много полезни за здравето.

Считайки, че две "C" ще изглеждат по-добре в рекламите, Франк М. Робинсън, съдружник и счетоводител на д-р Пембъртън, предлага името Coca-Cola ("Кока-Кола") и създава характерния за марката шрифт. Първата вестникарска реклама на напитката се появява във вестник "Атланта Джърнъл" и приканва гражданите да опитат "новата и популярна газирана напитка". По витрините на магазините се появяват изрисувани с маслени бои плакати с надпис "Кока-Кола".

Д-р Пембъртън обаче не осъзнава потенциала на напитката и започва да продава части от компанията си на други съдружници. Малко преди смъртта си през 1888 година, той продава цялата останала част от компанията на Ейза Григс Кандлер от Атланта - човек с голям търговски нюх. Кандлер продължава да изкупува останалите, докато не придобива 100% от компанията.

Благодарение на агресивна маркетингова политика от страна на бизнесмена Ейза Григс Кандлер, напитката става лидер на световния пазар за безалкохолни напитки през 20 век, като продължава да е такава и през новия век.

В наши дни "Кока-Кола се произвежда като концентриран сироп, който се доставя на множество франчайзингови фирми, които го бутилират, разпространяват и продават.

Компанията "Кока-Кола" произвежда и няколко напитки, които носят бранда "Кока-Кола", но са различни по вкус или състав от класическата напитка.

 

В средата на 60-те години на ХХ век

в Източна Европа "Кока-Кола" е напитка, обвита в тайнственост и митове. Мнозина смятат, че е алкохолна напитка. Това е времето, когато в България се внасят за първи път модерни бензинови колонки, първите машини за производство на тапети и маргарин, неща непознати дотогава в страната.

През пролетта на 1965 година се обединяват Държавното предприятие за безалкохолни напитки "Български минерални води" и държавното стопанско обединение "Тексим", а за негов директор е назначен Георги Найденов. Новото обединение извършва задгранична дейност за първи път при управлението на БКП. "Тексим" създава задгранични фирми, организира транспортна дейност, притежава морска флотилия и строи нови пет завода за производство на газирани безалкохолни напитки.

През това време "Кока-Кола Къмпани" е в своя най-експанзионистичен период и трескаво търси нови пазари по света. По тази причина, когато ръководството разбира за новия завод в тогавашния социалистически блок, то бърза да прати хора, които да предложат договор за производство на напитката. Опитът им е успешен и на 1 юли 1965 договорът е сключен.

В края на годината заводът започва производство на "Оранжада", а само няколко месеца по-късно първата бутилка "Кока-Кола", произведена в източноевропейска държава, излиза на пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във