Банкеръ Daily

Свят

Преди 125 години от първата публична демонстрация на "движещи се фотографии"

Още през 1892 г. двамата братя Люмиер експериментират със създаването на "движещи се картини".

Всяка година на 28 декември отбелязваме Международния ден на киното.

На този ден през 1895 г. в парижкото "Гран кафе" се е състояла първата публична демонстрация на "движещи се фотографии", с помощта на кинематографа, изобретен от братята Антоан и Луи Люмиер. Благодарение на тях днес ние имаме на разположение едно от най-интересните занимания за милиони хора по целия свят.

Братята Люмиер (на френски lumière означава светлина) - Огю̀ст Марѝ Луѝ Николà (Auguste Marie Louis Nicholas) и Луи Жан (Louis Jean), се считат за основоположници на киното и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори.

Бащата на Луи и Огюст - Антоан Люмиер, бил собственик на фабрика за производство на фотографски плаки, разположена в Лион. През 90-те години на XIX век тя е сред най-големите европейски производители на фотографски продукти и материали. Луи Люмиер завършва техническата школа в града и започва работа при баща си. Именно по-младият брат Луи се превръща във виден технически специалист в областта на фотографията. Още през 1892 г. двамата братя експериментират със създаването на "движещи се картини".

В края на лятото на 1894 г. Огюст и Луи Люмиер започват работа по снимките на първия си филм - "Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време" (La Sortie des usines Lumière à Lyon). Той е направен с апарат наречен, кинематограф, патентован една година по-рано (на 13 февруари 1894 г.). В свое интервю Луи Люмиер споменава, че по това време не е било възможно технически филмът да бъде заснет през есента или зимата, когато слънчевата светлина е по-слаба.

Филмът е прожектиран за пръв път на 21 март 1895 г. в Париж, като трае само 46 секунди. Въпреки това днес се счита, че "рожденият ден" на киното е на 28 декември същата година, когато братя Люмиер организират първата платена публична прожекция в сутерена на парижкото "Гранд Кафе". На събитието присъстват тридесет и трима посетители, които заплащат по един франк, за да видят няколко отделни сюжета, всеки с продължителност по около 50-60 секунди, колкото са били възможностите на лентата. Техниката на Луи Люмиер била нещо съвършено ново за публиката, а той бил превъзходен артист и умеел да подбира най-изразителните кадри за своите сюжети.

До края на 1896 г. се провеждат демонстрации по целия свят - в Лондон, Рим, Кьолн, Женева, Мадрид, Санкт Петербург и Ню Йорк.

 

Първата кинопрожекция в България

На следващата година, на 27 февруари 1897 г., е и първата кинопрожекция в България. Първи на филмите на братя Люмиер се радват жителите на град Русе, а през следващите месеци има прожекции във цялата страна. Киносеансите са провеждани в съпровод от пиано или саксофон, тъй като самите филми били без звук. Звук във филмите се появява едва през втората половина на 20-те на ХХ век.

През 1907 година братята Люмиер заснемат и първия си цветен филм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във