Банкеръ Daily

Свят

Предадоха в Сената обвинителния акт срещу Тръмп

Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес предадоха снощи в Сената обвинителния акт срещу президента Доналд Тръмп в рамките на процедурата по импийчмънт, съобщиха световните агенции. По-рано вчера контролираната от демократите долна камара на Конгреса прие резолюция за изпращане на двете основания за импийчмънт на Тръмп в Сената, където да започне съдебният процес за евентуалното му сваляне от длъжност.

Утвърдените със същата резолюция седем обвинители начело с председателя на комисията по разузнаването Адам Шиф, които ще представляват Камарата на представителите на съдебния процес, предадоха документа на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.

Преди това председателката на Камарата Нанси Пелоси подписа обвинителния акт на тържествена церемония и заяви: "Днес ще влезем в историята. Този президент ще бъде държан отговорен", съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес. "Толкова е трагично за нашата страна, че действията на президента (...) ни доведоха до тук", добави Пелоси, с широка усмивка, за което незабавно беше разкритикувана от поддръжниците на Тръмп.

Миналия месец Камарата на представителите гласува за импийчмънт на президента заради злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Тръмп е обвиняван, че е използвал поста си, за да окаже натиск върху Украйна да разследва демократа Джо Байдън - негов потенциален съперник на президентските избори през ноември.

Двете основания за импийчмънт на Тръмп ще бъдат представени официално в Сената днес, а същинският процес ще започне във вторник следващата седмица, заяви сенаторът Мич Макконъл, цитиран от ДПА и Франс прес. "Това е труден момент за нашата страна, но точно за това бащите основатели създадоха Сената", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във