Банкеръ Daily

Свят

Преболедувалите Ковид-19 пазят антитела за девет месеца

Медиците са изяснили как се е променяла концентрацията на антитела при коронавируса от новия тип при жителите на италианската община Во, които са преболедували COVID-19. Специалистите считат, че иммунитетът към инфекции се запазва като минимум в продължение на девет месеца. Резултатите от изследването е публикувало научното списание Nature Communication.

Учените засега не знаят точно, може ли човешкият организъм да изработва дългосрочен имунитет към коронавируса от новия тип и колко бързо от него изчезват всички следи от инфекцията. Засега  не ясно и колко ефективно подобни антитела могат да се борят с новия штам SARS-CoV-2.

Изследване на професора от университета в Падуа Енрико Лавецо и негови колеги внасят някаква яснота по този въпрос. Учените са изяснили колко дълго организмът на човек продължава да израбатва достатъчно много антитела към коронавируса. В изследването са участвали жители на италианската община Во, която през пролетта на миналата година стана една от първите огнища на разпространение на COVID-19 в Европе.

Учените са изяснили, че примерно 3.5% от жителите на Во към месец май миналата година са преболедували коронавируса. Болшинството са понесли инфекцията без видими симптоми. Към ноември 2020 година значими количества антитела са се съхранили примерно у 98.8% от тях, т. е. имунитет към SARS-CoV-2 се формира за достатъчно дълго време.

Всички тези фактори, по думите на Лавецо и неговите колеги, трябва да се отчитат при разработката на стратегия за повторна ваксинация, а също така при борбата с новите форми на коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във