Банкеръ Daily

Свят

Празничната вечеря за Деня на благодарността е поскъпнала с 14%

Средната цена на празничната вечеря на Деня на благодарността за семейство в САЩ е поскъпнала с 14% в сравнение с миналата година, и вече е 53.31 долара. Това съобщиха от Американската федерация на фермерските бюра (American Farm Bureau Federation), като се позовават  на собствено проучване.

През миналата година средната цена на празничната вечеря беше 46.90 долара. През 2021-а сумата е рекордна от 1986 година, когато Американската федерация на фермерските бюра започна своите проучвания. Сред продуктите за вечерята са пуйка, плодове, червена боровинка, грах, царевица, хляб, мляко и кафе, като сметката е за 10 човека.

В течение на цялата 2021 година заради пандемията от коронавирус и проблемите с доставкките на различни стоки расте инфлацията в САЩ. По официални данни, тя е достигнала 6.2% на годишна база, което е най-високия показател от ноември 1990 година. Нарастването на цените се е ускорило особено през есента в резултат на поскъпването на енергоносителите.

Денят на благодарността е обявен за национален празник в САЩ през 1863 година по решение на президента Абрахам Линкълн. През 1941 година Конгресът на САЩ е гласувал резолюция, според  която празникът се  отбелязва в четвъртия четвъртък на ноември.

Но тази традиция е още от 1621 година, кодато първите заселници в Плимутската колония на територията на днешния щат Масачузетс (Massachusetts) в североизточната част на САЩ, в областта Нова Англия, след събирането на реколтата решили да благодарят на Бог. На празничната маса били поканени местните индианци от племето вампаноаг, които донесли пуйката, станала от този момент неизменен атрибут в Деня на благодарността. Тя се поднася на масата със сос от червени боровинки заедно със сладки картофи. Празникът се отбелязва заедно от всички членове на семейството. В края на ноември милиони американци традиционно тръгват на път, за да се срещнат с роднините си по случай Деня на благодарността.

 

Денят на благодарността 

е национален празник, отбелязван на различни дати в Канада, САЩ, някои от Карибските острови и Либерия. В САЩ се празнува на четвъртия четвъртък на ноември, а в Канада – на втория понеделник на октомври. В тези страни той е официален празник. Традицията на празника в САЩ и Канада води началото си от английските заселници, но в Обединеното кралство той не е основен празник. Подобни празници съществуват и в Германия и в Япония.

По своята същност това е религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната реколта и нещата, които са придобити през изминалата година благодарение на Неговата щедрост. Празникът е един от най-обичаните и почитани в САЩ, като с времето все повече се превръща в светски празник. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във