Банкеръ Daily

Свят

Правозащитници в САЩ призоват да спре омразата към азиатците

След появата на коронавируса миналата година, много американци държат за  заразата хората от азиатски произход. 

Правозащитници в САЩ призоват да спре омразата към азиатците. След появата на коронавируса миналата година, много американци държат отговорни за появата на заразата хората от азиатски произход. 

Към момента са докладвани над 3 800 инцидента насочени срещу хора от азиатски произход в цялата страна от началото на пандемията. Те включват физически нападения, вербален тормоз, отказване на услуги и дори отхвърляне.

След скорошната стрелба в Атланта, Джорджия хората от цялата страна излязоха по улиците, за да протестират срещу омразата насочена срещу азиатци.

В репортаж на американския всекидневник „Лос Анджелис Таймс“ от 27 март се казва, че няколкостотин демонстранти са се били събрали в корейския квартал на Лос Анджелис с лозунги, които призовават да спрат омразата, расизма и насилието срещу хората от азиатски произход.

Същия ден в Атланта, Бостън, Чикаго, Детройт, Хонолулу, Филаделфия и други американски градове също се проведоха подобни митинги. Оказва се, че след като миналия март САЩ въведоха ограничителни мерки, за да намалят разпространението на новия коронавирус, десетки хиляди американци от азиатски произход пострадаха от устни и физически атаки, рязко се увеличиха и престъпленията срещу азиатци в големите градове на страната.

Експертите са на мнение, че погрешните обвинения за произхода на новия коронавирус и враждебните изказвания на бившия президент Доналд Тръмп са стимулирали пристъпите на омраза.

През 2020 г. престъпленията от омраза към азиатците в САЩ нарасна със 150%. По-възрастни азиатски мъже бяха убити на улиците на Сан Франциско и Финикс. Други възрастни азиатци бяха ранени в сходни нападения в Оукланд и Ню Йорк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във