Банкеръ Daily

Свят

Правителството на САЩ засилва борбата с вътрешния тероризъм

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън каза, че ще засили своя анализ на заплахите от вътрешни терористи, включително споделянето на разузнавателни данни между правоприлагащите служби, и ще работи с технологичните компании за премахване на терористично съдържание в интернет като част от национална стратегия за борба с вътрешния тероризъм, предаде Асошиейтед прес.

Съветът за национална сигурност оповести плана днес. Това става повече от шест месеца, след като поддръжници на предишния президент Доналд Тръмп нахлуха на Капитолия, докато Конгресът гласуваше за потвърждаване на изборната победа на Байдън, отбелязва АП.

Доклад на Службата на директора на Националното разузнаване е установил, че през 2021 г. се е увеличила заплахата от вътрешни екстремисти, като най-голяма опасност представляват организациите на поддръжници на възгледа за превъзходство на бялата раса и антиправителствените въоръжени групи, заявиха служители.

Новата стратегия включва засилване на анализа на правителството във връзка с вътрешния тероризъм и подобряване на споделянето на информация между местните, щатските и федералните правоприлагащи агенции. Правосъдното министерство е започнало прилагането на нова система за "методично проследяване" на случаи на вътрешен тероризъм в САЩ, казаха служители.

Министерството също така преценява дали правителството да препоръча на Конгреса да приеме конкретен закон за вътрешния тероризъм, какъвто не съществува в момента. При липсата на подобен закон правосъдното министерство разчита на други законови разпоредби, за да преследва идеологически мотивирани прояви на насилие от хора, които нямат международни връзки. Противниците на законодателството за вътрешния тероризъм казват, че прокурорите имат достатъчно инструменти на разположение.

Новият план включва и усилия за откриване на правителствени служители, които може да представляват вътрешна терористична заплаха. Редица федерални агенции работят по нови политики и програми за изкореняване на евентуални вътрешни екстремистки елементи в правоприлагащите органи и армията.

Служители казаха, че правосъдното министерство официално е превърнало вътрешния тероризъм в главен приоритет и прехвърля ресурси към прокуратурите и ФБР, за да се бори със заплахата от вътрешни екстремисти. Предлаганият бюджет на министерството за следващата година включва 100 милиона долара допълнителни средства във връзка с вътрешния тероризъм, които да бъдат използвани за анализатори, следователи и прокурори.

САЩ и други държави се включиха в усилия за спиране на разпространението на екстремистко насилие в интернет. Технологични компании като Гугъл, Фейсбук, Туитър и Амазон също участват в инициативата, известна като "Призивът от Крайстчърч" по името на новозеландския град, където бяха убити десетки хора при нападение срещу две джамии през 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във