Банкеръ Daily

Свят

Правителството на САЩ остана без финансиране

Правителството на САЩ официално остана без финансиране, след като краткосрочният бюджет, който трябваше да осигури средства до 16 февруари, не бе приет в Сената.

След провалянето на вота конгресмените имаха време до полунощ (местно време, или 07:00 часа българско) за да постигнат пробив в преговорите, но това не се случи, предаде Франс прес.

Републиканското мнозинство в Сената (51 от 100 места) не успя да убеди достатъчно демократи да приемат нормативен акт за временно финансиране на федералния бюджет в замяна на допълнителни преговори по статута за стотици хиляди млади имигранти, които са пристигнали незаконно в САЩ като деца и бяха временно защитени от експулсиране от предишния президент Барак Обама.

За решение да се прекратят дебатите и да се премине към гласуване на временното финансиране на бюджета бяха необходими 60 гласа, но тази бройка не бе достигната.

Това означава, че правителството на САЩ няма средства за да финансира държавните институции. 

Очаква се скоро да започнат разговори за промяна на проектозакона за бюджет за 2018 г.

В края на миналата година американският Конгрес успя да приеме краткосрочен бюджет за месец януари.

По-рано тази седмица републиканците прокараха нов такъв бюджет в Камарата на представителите, но членовете на демократическата партия блокираха приемането му в Сената.

Очаква се стотици хиляди федерални служители, чиято работа не е смятана за критично важна, да бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск. 

Предишната такава частична парализа на федералното правителство бе през октомври 2013 г. и продължи 16 дни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във