Банкеръ Daily

Свят

Правителството на Казахстан ограничи за половин година цените на горивата

Правителството в Казахстан е въвело в четвъртък за срок  от половин година пределни цени на втечнен газ и бензин, а също така и мораториум за повишение на комуналните тарифи на фона на протестите, които започнаха на 2 януари след рязкото поскъпване на горивата.

"Определени са пределни цени за 180 дни за търговията на дребно с втечнен нефтен газ за зареждане с гориво на автотранспорта на бензиностанциите на територията на Казахстан", се казва в постановлението, публикувано на сайта на правителството. В частност, цената на това гориво в зависимост от региона ще е от 50 тенге (11 цента) до 75 тенге (17 цента) за литър. С една година е отложен пълният преход за реализация на втечнения нефтен газ през електронната търговска система.

"Въведено е временно - за 180 дни, държавно ценово регулиране на продажбите на бензин и на дизелово гориво", пише в текста на постановлението. Неговата цена ще зависи от марката и региона на продажба и ще е  от 89 тенге (22 цента) до 215 тенге (49 цента) за литър, а на дизеловото гориво - от 230 тенге (53 цента) до 260 тенге (60 цента) за литър.

Освен това, правителството е въвело за срок  от 180 дни мораториум върху повишението на  тарифите на комуналните услуги. За шест месеца за стабилизация на цените ще е забранен износът на едри и дребни говеда, а също така и на зеленчуци.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във