Банкеръ Daily

Свят

Правителството на Австрия падна

Падна правителството на Австрия. В страната предстоят предсрочни парламентарни избори. Причината е скандалът с тайно заснетото видео с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, който предлага щедри обществени поръчки на жена, представила се за племенница на руски олигарх. Разпадът на кабинета идва само седмица преди изборите за Европейски парламент. Това е второто най-кратко управлявало австрийско правителство - едва 555 дни. По-малко се е задържал само поелият властта през 1994 г. кабинет на социалдемократи и консерватори.

Щрахе подаде оставка от правителството и ръководния пост в партията в ранния следобед в събота с настояване, че срещу него е извършен "политически атентат" и че не е нарушавал никакви закони. Той настоя, че партията иска да продължи да изпълнява програмата на кабинета, но не е ясно дали това е позицията на наследника му Норберт Хофер - министър на строителството и инфраструктурата и номиниран за вицеканцлер.

Канцлерът Кристиян Курц от дясноцентристката Народна партия запази мълчание до вечерта, което изкара на площада пред сградата на правителството хиляди недоволни австрийци. Курц поиска провеждането на предсрочни избори на пресконференция, отлагана няколко пъти през деня.

"Предложих на федералния президент да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори в Австрия и това да се случи колкото се може по-скоро“, заяви Курц.

На 17 април две германски медии излъчиха тайни видеозаписи, показващи вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе в компанията на мнима племенница на руски олигарх, на която обещава строителни проекти в замяна на дарения на неговата формация - крайнодясната Партия на свободата. Съветва я и да купи вестник, говори и за внедряване на благосклонни журналисти, които да лобират за него. След изтичането на записът от испанския остров Ибиса (2017) вчера Щрахе подаде оставка и като вицеканцлер, и като лидер на Партия на свободата, но това не спаси кабинета. Избухнаха протести с искане за оставката на цялото правителство. Той обвини за думите си алкохолът, който го накарал да се държи като "тийнейджър". Каза също, че е бил "глупав" и "безотговорен" и че напуска, за да не навреди още на правителството.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във