Банкеръ Weekly

Свят

Правителствени трусове в Словения

Словенският премиер Алена Братушек загуби лидерската битка за "Позитивна Словения". На партийния конгрес на 26 април делегатите предпочетоха да издигнат за председател кмета на Загреб Зоран Янкович. Това поставя в сериозна опасност съдбата на четирипартийното коалиционно правителство, защото и трите участващи в него формации, освен "Позитивна Словения", отказват да работят с партия, оглавявана от разследвания за корупция Янкович.

Самата Братушек заяви пред конгреса още преди вота, че не може да остане на премиерския пост без подкрепата на съпартийците си. Янкович, от своя страна, помоли Братушек след гласуването да не взема прибързани решения и изрази надежда тя да преосмисли позицията си и да довърши мандата си начело на кабинета, който изтича в средата на 2015-а. Словенската телеграфна агенция пък съобщи след приключването на конгреса на "Позитивна Словения", че един от коалиционните й партньори - "Гражданска листа", е поискал незабавни преговори за определяне на дата за провеждане на предсрочни избори. А лидерът на социалдемократите Игор Лукшич каза в интервю за телевизия "Словения" на 26 април, че "тази коалиция вече не съществува". Неговата група има 49 депутати в 90-членния парламент на страната.

Словения, която бе най-бързо развиващият се член на еврозоната през 2007-а, пострада тежко от избухналата година по-късно финансова криза, поразила националния банков сектор. Братушек отхвърли настойчивите призиви да внесе искане за международна финансова спасителна акция и наля през декември 2013-а близо 3.3 млрд. евро в засегнатите кредитни институции. И след две последователни години на рецесия кабинетът очаква 0.5% ръст на БВП през 2014-а. По оценка на анализатори дори правителството да се разпадне, чуждестранна финансова помощ няма да е необходима, защото всички нужди от кредити са задоволени. Със сигурност обаче ще бъде забавено планираното орязване на раздутия държавен апарат и приватизационната програма, а възстановяването на банковата система, която все още държи лоши заеми за 11 млрд. евро, може да се отложи за неопределено време.

Янкович основа "Позитивна Словения" два месеца преди изборите през 2011-а, но не успя да състави правителство, въпреки че получи най-много гласове. Управлението пое десноцентристка коалиция, но след две години тя се разпадна заради скандал за корупция на тогавашния премиер Янес Янса. Янкович пък се оттегли от партийното кормило през февруари 2013-а, за да даде възможност на избраната на неговото място Братушек да състави нов кабинет. Това се оказа печеливш ход, тъй като откакто стана премиер, тя успя да намали публичните разходи и се очаква през тази година бюджетният дефицит да се понижи до 4.2% от БВП (точно каквото е изискването на Брюксел) срещу 14.7% през 2013-а след държавната инжекция в банковия сектор.

Тази финансова дисциплина сега е застрашена от изявленията на Янкович, че Словения трябва да започне 10-12 големи инфраструктурни програми, за да съживи икономиката и да създаде нови работни места, дори в резултат да не постигне целевия таван на дефицита. На карта е поставена и програмата за приватизация на 15 фирми, включително и на най-голямата телекомуникационна компания "Телеком Словения" и втората по големина местна банка "Нова КВМ". През последните две десетилетия Загреб отказваше упорито да се раздели с големите си кредитни институции, застрахователи, телекомуникационни и енергийни фирми, затова правителството все още контролира около 50% от икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във