Банкеръ Daily

Давид Сасоли

Правителствата изискват от ЕС, но не бързат с бюджета

Лидерите на политическите групи в Европейския парламент се съгласиха да замразят голяма част от преговорите с лидерите от общността  за новия дългосрочен бюджет на ЕС.

След неуспеха на Съвета да постигне напредък по предложението си за многогодишната финансова рамка  2021-2027 г., лидерите на политическите групи решиха, че за момента това е най-доброто решение. Те също прекратиха преговорите за временни или частични споразумения, като изясниха, че „нищо не е договорено, докато всичко не бъде уговорено“.

„Националните правителства постоянно предоставят на ЕС нови задачи и отговорности, от управлението на границите до борбата с изменението на климата. Новата Европейска комисия представи амбициозна програма, например по Зелената сделка, представена миналата седмица. Гражданите на ЕС поискаха това, но няма да можем да го изпълним, ако не разполагаме с правилно финансиран бюджет на ЕС", коментира председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. 

„Много сме разочаровани, че националните правителства не осъзнават, че трябва да се действа по-бързо. Неотдавнашните предложения на Съвета далеч не отговарят на очакванията на политическите групи на Парламента. Готови сме да преговаряме в дух на конструктивен диалог, но не можем да приемем бюджет, който не е в състояние да изпълни обещанията, дадени на гражданите на ЕС. Докато няма напредък от страна на Съвета, не можем да продължим тези разговори", каза още Сасоли.

Той подчерта, че са получени положителни сигнали от председателството на Хърватия и от председателя на Европейския съвет Шарл  Мишел и се надява скоро да започнат реални преговори за многогодишната финансова рамка. Въпреки това, за да се случи това, е необходимо всички национални правителства да се заемат сериозно с бюджета на ЕС, способен да отговори на исканията на европейците. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във