Банкеръ Daily

Свят

Пратките от Острова за ЕС - с мита от 1 януари

Пратките от Великобритания за ЕС ще подлежат на мита от началото на новата година, предупредиха Британските пощи.

От 1 януари хората във Великобритания ще трябва да добавят митническа декларация към тяхната пратка. Пощите посъветваха британските клиенти да последват тези указания още от днес, за да бъдат избегнати закъснения на пратките.

"Клиентите, пращащи колети от Англия, Шотландия и Уелс, ще трябва да прикрепят митническа декларация към пратките с подаръци или стоки, изпращани зад граница, в това число и за дестинации от ЕС", се казва в съобщението на пощите. Митнически декларации не трябва да се попълват, когато става дума за изпращане на писмо, картичка или документ от Великобритания до страна от ЕС.

Митническите декларации не са необходими за стоки, изпращани от Северна Ирландия за дестинации в ЕС. Това е по силата на Протокола за Северна Ирландия, договорен между Лондон и Брюксел, за да се гарантира, че няма да има граница на остров Ирландия. Протоколът гласи, че Северна Ирландия де факто ще продължава да спазва правилата на европейския митнически съюз и на единния пазар след края на преходния период след Брексит, изтичащ на 31 декември.

Според данни на Британските пощи 45 процента от международните колети, изпращани от Великобритания, са за ЕС.

Главният преговарящ за Брексит на ЕС Мишел Барние заяви, че сключената сделка с Великобритания е облекчение и осигурява стабилност за хората и компаниите.

"Постигнахме подреден и контролиран Брекзит“, каза Барние пред радио Franceinfo. Сделката, която беше сключена седмица преди крайния срок на 31 декември, донесе "известна стабилност", добави той, цитиран от БНР.

Мишел Барние каза, че все още има някои елементи, които трябва да се дефинират в бъдещите отношения на ЕС с Великобритания, включително относно външнополитическото сътрудничество.

В понеделник Комисията на постоянните представители на Европейския съюз (COREPER) одобри единодушно търговското споразумение след Брексит, постигнато в навечерието на Коледа.

Очаква се Европейският парламент да одобри сделката в началото на новата година със задна дата от 1 януари, каза преди това неговият председател Давид Сасоли, докато парламентът на Обединеното кралство ще се събере на 30 декември, за да одобри дългоочакваното споразумение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във