Банкеръ Daily

Свят

Прага: В Европа няма място за афганистански бежанци

По-добра алтернатива е решение,  с което да се накарат хората да останат в Афганистан, смята премиерът Бабиш.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви във вторник че няма място за афганистански бежанци в Европейския съюз, който по-скоро би трябвало да им помогне да останат в родината си, съобщи АФП.

"Няма място за тях в Европа. Една възможност е да се водят преговори с президента  Ердоган като в миналото, но не мисля, че това е добра алтернатива. По-добра алтернатива е решение, с което да се накарат хората да останат в Афганистан", каза Бабиш, след като се срещна с австрийския канцлер Себастиан Курц и словашкия премиер Едуард Хегер в замъка "Леднице" в югоизточна Чехия.

"Ще се опитаме да облекчим тяхното страдание, но сме съгласни, че 2015 година не трябва да се повтаря. Ние сме против незаконната миграция и ще се борим с трафикантите", каза още чешкият премиер. 

Себастиан Курц подчерта, че е "необходимо да търсим решение в региона, а не да предизвикваме нова масова емиграция към Европа". 

Опасенията са, че след като талибаните в Афганистан завзеха властта, милиони политически и хуманитарни бежанци ще поемат към Европа. 

През 2015 година стотици хиляди бежанци от Сирия достигнаха Турция по море или по суша. Повечето от тях се отправиха към Западна Европа, а само в Германия през същата година влязоха 890 000 души.  През следващите години държавите от ЕС започнаха да контролират по-строго границите си. Гърция се опитва да спре бежанците, прекосяващи Средиземно море, Унгария и Хърватия укрепиха границите си, България вдигна телена ограда по границата с Турция, а самата Турция беше обявена за "сигурна трета страна". След като избухна пандемията, граничният контрол стана още по-строг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във