Банкеръ Daily

Свят

Прага: Глупаво е, че Русия ни обяви за "неприятелска държава"

Милош Земан

Чешкият президент Милош Земан разкритикува Русия, че е постъпила глупаво, като е обявила Чехия за неприятелска държава.  

"Руската страна извършва глупост, защото е грешка бивши приятели да се превръщат във врагове", обясни президентът. 

Руският черен списък бе обявен в петък. Той включва само две страни - Чехия и САЩ.  Срещу тях ще бъдат предприети мерки в съответствие с указа на руския президент Владимир Путин от 23 април тази година. Той позволява на Чехия да наеме в своето посолство не повече от 19 жители на Русия, а на САЩ - нито един.

"Одобрява се приложеният списък на чуждите държави, извършващи неприятелски действия по отношение на Руската федерация, граждани на Руската федерация или руски юридически лица", пише в постановлението, публикувано в петък на руския официален портал за правна информация.

В края на април Чехия нареди на Русия да намали по-голямата част от останалия персонал в посолството си в Прага в отговор на ескалацията на най-големия дипломатически спор между двете страни от десетилетия. Шпионският скандал пламна, когато Прага изгони 18 руски дипломати, които определи като шпиони. В отговор Москва изгони 20 чешки дипломати. 

Според Прага, двама руски шпиони, обвинени в отравяне с нервнопаралитично вещество във Великобритания през 2018 г., стоят и зад експлозия в чешки склад за боеприпаси през 2014 г., при която загинаха двама души.

Президентът Владимир Путин предупреди чуждестранните сили в годишното си послание към парламента да не пресичат руските “червени линии”, като посочи, че Москва ще ги накара да съжаляват.

Впоследствие Чехия поиска  от съюзниците си в Европейския съюз и НАТО да предприемат действия в знак на солидарност с Прага и също да изгонят руски разузнавачи. 

Брюксел обаче реши  да не нагнетява допълнително напрежението с Москва, като изгони руски дипломати. Върховният представител на общността за външната политика Жозеп Борел в заяви, че това не е правилната стъпка в момента. 

Позицията на ЕС обаче може да се промени след срещата на лидерите от блока на 25 май в Брюксел. Чешкият външен министър Якуб Кулханек потвърди, че в момента дипломатическите усилия на страната му са концентрирани върху срещата на върха, където ще бъдат обсъдени отношенията с Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във