Банкеръ Daily

Свят

Познан събра лидери на Западните Балкани и на страни от ЕС

Представители на правителствата на шест страни от Западните Балкани, които искат да се присъединят към Европейския съюз, се срещнаха със свои колеги от някои европейски страни днес в Познан, Полша, за да обсъдят статута на процеса на разширяване на блока, който е в застой, съобщи Асошиейтед прес. 

Външните, вътрешните и министрите на икономиката на кандидатките за членство Черна гора, Сърбия, Северна Македония и Албания, както и потенциалните кандидатки Босна и Косово, искат да бъдат уверени, че пътят към присъединяване е чист след като някои европейски лидери повдигнаха съмнения за готовността на ЕС да се разширява. 

Президентът на Франция Еманюел Макрон повтори в понеделник, че според него ЕС има да върши вътрешна работа, която е с приоритет пред приемането на нови членки. Той каза, че ще откаже всякакъв вид разширяване преди дълбока реформа в институционалното функциониране на ЕС.

Министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович заяви на днешната среща, че включването на страните от Западните Балкани в ЕС ще увеличи регионалната стабилност и развитието и ще разпростни европейските ценности в по-голяма част от Европа. 

Без Западните Балкани Европа не може да бъде смятана за напълно обединена както от географска, така и от геополитическа гледна точка, заяви Чапутович. 

Германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Тереза Мей, полският президент Анджей Дуда, полският премиер Матеуш Моравецки, както и българският премиер Бойко Борисов планират да се присъединят утре към срещата.

Моравецки се срещна днес с хърватския премиер Андрей Пленкович, за да обсъди перспективата за интеграция на Западните Балкани в ЕС и други въпроси. Полша е домакин на срещата в Познан, защото в момента председателства така наречения Берлински процес, който събира страни от Западните Балкани със страни-членки на ЕС. Иницииран от Германия, процесът има за цел да лансира членството в ЕС на Западните Балкани, макар за това да няма времева рамка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във