Банкеръ Daily

Марош Шефчович:

Повечето страни от ЕС са съобщили, че са овладели епидемията от Ковид-19

Марош Шефчович

Повечето държави от ЕС днес са съобщили, че са овладели епидемията от COVID-19. Това посочи зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след заседанието на министрите по европейските въпроси.

По неговите думи държавите в ЕС са единодушни, че когато се пристъпи към облекчаване на ограничителните мерки, трябва да се използват научни данни. Шефчович поясни, че трябва да се следи съотношението между броя на заразените и на болните, приети в спешните отделения.

Той добави, че 18 екипа в ЕС работят за създаването на ваксина срещу новата болест и разполагат с бюджет от 140 милиона евро.

Шефчович допълни, че министри от Централна и Източна Европа днес са поставили въпроса с разпространението на дезинформация за заразата. По неговите думи в тези части от ЕС дезинформацията и пропагандата намират почва. Той отбеляза, че институциите и държавите на ЕС трябва да разясняват повече какво правят срещу епидемията и призова журналистите да разказват за положителните истории в тези невиждани времена.

Зам.-председателят на ЕК съобщи, че комисията е поискала от основните интернет платформи да прочистват социалните мрежи от подвеждащи или вредни съобщения. По неговите думи са необходими допълнителни мерки в отговор на неверните твърдения за Ковид-19 в интернет.

Австрия е толкова успешна в забавянето на разпространението на коронавируса, че други държави и по-специално Германия, са прекопирали плана й за облекчаване на карантината. Това заяви днес консервативният австрийски канцлер Себастиан Курц, предаде Ройтерс.

Алпийската държава рано предприе мерки срещу епидемията и преди повече от месец затвори ресторанти, барове, театри, по-маловажни магазини и други места, където се събират много хора. Гражданите бяха призовани да си останат у дома и да работят от вкъщи, когато е възможно.

Тези карантинни мерки допринесоха за ограничаване на дневния темп на нарастване на заразените до по-малко от 2 процента и Австрия досега е регистрирала 510 починали от заразата, колкото някои по-големи страни обявяват ежедневно. Германия предприе подобни мерки и двете страни имат приблизително еднакви темпове на нарастване на смъртните случаи.

В изказване пред долната камара на парламента Курц изтъкна, че много страни, сред тях и Германия, са възприели "стъпка по стъпка" австрийския подход - не само карантинните мерки, но и плана за постепенно възстановяване на различните дейности. Това показва, че взетите от правителството мерки са били правилни, каза Курц.

Facebook logo
Бъдете с нас и във