Банкеръ Daily

Свят

Повечето германци не искат отпадане на ограничителните мерки

Над 50% от германците предпочитат въведените ограничителни мерки заради коронавируса да останат в сила, съобщава ДПА.

56% от анкетираните са скептични към плановете за отмяна на мерките, които забраняват масови събирания и държат затворени много търговски обекти, въпреки че през последните седмици някои страни на обществения живот се възобновиха. 40% пък искат облекчаването на мерките да продължи и в следващите седмици. Три процента нямат мнение, а 1 процент не са дали отговор. Голяма част от поддръжниците на облекчаването на мерките обявяват, че подкрепят Свободната демократическа партия или крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Вчера германският парламент прие нов закон с мерки срещу пандемията, който предвижда премия за болногледачите, повече пари от държавата за преминалите на съкратено работно време, повече тестове, съобщи Дойче Веле.

Бундестагът прие втори закон с пакет от мерки срещу пандемията, според който здравното министерство вече може да задължава здравните каси да поемат напълно разходите по тестовете за диагностициране на новия коронавирус при здравноосигурените лица. Хората от обкръжението на лица от рисковите групи, например в старческите домове или в болниците, ще бъдат тествани масово за коронавирус - като мярка за ранно диагностициране и ефективно прекъсване на веригите за предаване на заразата.

Същевременно лабораториите се задължават да регистрират и хората с негативни резултати от тестовете, а здравните служби ще водят отчет за излекуваните пациенти. Новият закон предвижда да се вписва и информация за това къде най-вероятно се е заразил даден пациент. Данните ще бъдат анонимизирани и ще се изпращат на института "Роберт Кох". Всеки един от служителите в домовете за възрастни хора ще има право на еднократна парична премия през тази година в размер на до 1000 евро. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във