Банкеръ Daily

Свят

Потвърдиха 20-годишната присъда на южнокорейска експрезидентка

Върховният съд на Южна Корея потвърди днес 20-годишната ефективна присъда на бившата президентка Пак Гън Хе по обвинения в корупция, довели до импийчмънт и отстраняването й от власт през 2017 г., предаде Ройтерс.

Това слага край на дългата юридическа сага по оспорване на обвиненията срещу нея и на самата присъда и открива възможност тя да бъде помилвана.

Пак, която сега е на 68 г., стана през 2013 г. първият демократично избран президент на страната, отстранен от власт след скандал за получаване на огромни суми, равняващи се на десетки милиони долари от големи южнокорейски концерни за нуждите на нейното семейство и на нейните фондации. Разнищването на аферите доведе до вкарването в затвора и на шефовете на два концерна.

Според присъдата тя трябва да плати и глоба от около 18 милиарда южнокорейски вона (16,4 млн. долара).

Пак е дъщеря на бившия южнокорейски диктатор Пак Чжон Хи, дошъл на власт с военен преврат през 1961 г. и убит през 1979 г.

Дали и кога тя може да бъде помилвана е деликатен политически въпрос в страната, където Пак има много привърженици, но и много противници. Неотдавнашно проучване показа, че мненията по въпроса са разделени по равно - по 48 процента.

Дясната Наша републиканска партия заяви в декларация, че Пак е невинна, и настоя за незабавното й освобождаване от затвора. Лидерът на управляващата Демократическа партия Ли Нак Йон неотдавна също допусна възможността за президентско помилване за Пак и за друг бивш президент - Ли Мюн Бак, който също е в затвора за корупция - в името на националното единство.

Говорител на Синята къща - канцеларията на сегашния президент Мун Дже Ин, отговаряйки на зададен му въпрос, каза, че е неуместно темата да се повдига веднага след решението на Върховния съд.

Един от главните помощници на Мун Дже Ин, който е либерал, каза, че президентът ще вземе решение по въпроса за помилването на Пак, което ще отразява волята на народа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във