Банкеръ Daily

Свят

Потребителите вече могат да подават колективни искове

Все по-широкото навлизане на електронната търговия би ежедневието ни повишава риска голям брой потребители от различни държави да пострадат от едни и същи незаконни практики. Към момента не всички държави в Европейския съюз позволяват колективната защита на правата на потребителите и е практически невъзможно да се водят колективни дела в повече от една страна.

Нови правила на ЕС за колективните искове ще осигурят на потребителите във всички държави членки правото да се борят заедно с нарушения, но също така ще въведат клаузи за предотвратяване на злоупотреби с процедурата. След като в края на юни представители на Европарламента и на Съвета на министрите постигнаха споразумение по законодателния текст, комисията по правни въпроси в ЕП даде одобрението си на 7 юли. Парламентът ще гласува на пленарно заседание по-късно през 2020 г.

Колективната защита срещу нарушения ще бъде възможна във всички страни в ЕС. Ще трябва да съществува поне един механизъм във всяка държава, който ще позволява на организации да представляват граждани и да отправят искания за санкции и компенсации за причинени вреди. Организациите, които ще представляват потребителите в международни и национални искове, ще трябва да отговорят на специфични критерии. Критериите за представителство в трансгранични искове са описани в новите европейски правила, а критериите за представителство в национални искове ще бъдат регламентирани в националното законодателство.

Страната по съдебния спор, която загуби делото, ще трябва да плати разноските. Този принцип защитава компаниите от завеждане на безпочвени дела срещу тях.

Колективни искове ще могат да бъдат завеждани в сфери като защита на личните данни, финансови услуги, пътувания и туризъм, енергетика, телекомуникации, опазване на околна среда, здравеопазване, въздушен и железопътен транспорт.

Европейската комисия пък трябва да обмисли създаването на служба на европейски омбудсман за колективните искове, който да отговаря за трансграничните представителни искове на европейско равнище.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във