Банкеръ Daily

Свят

Потоците на руски газ през Ямал към Европа се увеличават

Засега няма признаци, че доставките са засегнати от заплахите на Лукашенко

Потоците на руски газ към Германия през газопровода Ямал-Европа се увеличиха през уикенда, показват предварителни данни на германския мрежов оператор Gascade. 

Засега няма признаци, че доставките са засегнати от политическо противопоставяне между Беларус и Европейския съюз.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза в четвъртък, че може да спре потоците на руски газ през страната си към Европа в спор с ЕС, а изявлението за кратко повиши спот цените на синьото гориво.

Кремъл побърза да заяви, че Лукашенко не се е консултирал предварително с него относно възможността за прекратяване на доставките на газ през Беларус. Газопреносната инфраструктура в Беларус е собственост на руския държавен газопровод Газпром.

Президентът Владимир Путин каза в събота, че подобен ход би рискувал да навреди на връзките между Минск и неговия ключов съюзник Москва, като добави, че ще говори с Лукашенко по въпроса.

Ден по-късно Путин каза, че Русия е готова да помогне за разрешаването на мигрантската криза на границата между Беларус и Полша. 

Той посочи, че от началото на мигрантската криза насам на два пъти е разговарял с беларуския лидер Александър Лукашенко, но най-напред научил за случващото се от медиите.

Президентът нарече обвиненията по адрес на Руската федерация за предполагаемо участие в ситуацията с мигрантите, създала се на границата между Беларус и ЕС, опит за прехвърляне на проблема "от болната глава на здравата"

Според него западните държави сами са си виновни за избухналата криза и сами са създали условията за това, стотици хиляди хора да отидат на границата. А сега търсят виновни, за да свалят от себе си отговорността за случващите се събития.

Facebook logo
Бъдете с нас и във