Банкеръ Daily

Свят

Постоянният представител на България в ЕС оглавява европейската мисия в Израел

Постоянният представител на България в Европейския съюз посланик Димитър Цанчев е назначен за ръководител на представителството на Евросъюза в Държавата Израел, съобщава БТА, като цитира информация от Европейската служба за външна дейност.
Очаква се Димитър Цанчев да поеме новата си длъжност от септември.

До определянето на нов ръководител на Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел, постът ще бъде заеман от заместник.

Постоянното представителство на България към Европейския съюз отстоява интересите на страната в процеса на вземане на решения в Евросъюза. Постоянното представителство е най-голямото дипломатическо представителство на страната ни. То е различно със своята структура, тъй като в неговия екип участват експерти от всички министерства. Общите усилия на екипа са насочени към представяне и защита на българските позиции пред институциите на ЕС.

Постоянният представител на Република България към ЕС ръководи оперативно представителството и участва в седмичните заседания на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР II – съкращението е абревиатурата на изписване на френски език). КОРЕПЕР II заседава предимно по въпроси, свързани с бюджет и финанси, кохезионна политика,  правосъдие и вътрешни работи, външна дейност на ЕС и институционални въпроси.

Димитър Цанчев бе назначен начело на българската мисия към Европейския съюз в Брюксел през 2012 година. По-рано той е бил заместник-министър на външните работи, посланик на нашата страна в Държавата Израел, и говорител на Министерството на външните работи.

 

Държавата Израел 

е в Близкия изток. Намира се на източния бряг на Средиземно море, между Ливан на север, Сирия на североизток, Йордания на изток и Египет на югозапад. В най-южния си край има ограничен излаз на Червено море.

Въпреки че географски се намира изцяло в Азия, поради проблемите, които има със съседите си, често политически е приемана и като част от Европа. Страната членува в различни европейски структури, включително и при всички спортни прояви тя участва в квалификации или турнири като европейска държава.

Израел е демократична парламентарна република. Тя е единствената еврейска държава в света.

В Израел живеят и около 50 хил. български евреи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във